Reinsalu sooviks Patareisse kommunismikuritegude muuseumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patarei merekindlus.
Patarei merekindlus. Foto: Toomas Huik

Kaitseminister Urmas Reinsalu hinnangul tuleks lõpetada Patarei merekindluse avaliku enampakkumise menetlus ja astuda samme, et sinna saaks rajada muuseumikompleksi eesotsas kommunismikuritegude muuseumiga.

Reinsalu kirjutas Riigi Kinnisvara ASi juhile Jaak Saarniidule, et tema lähenemise kohaselt võiks Patarei kompleks olla asupaigaks rahvusvahelisele kommunismikuritegude muuseumile.

Reisalu tõi ka esile, et ministeeriumi haldusalas on ka Eesti Sõjamuuseum ja seegi muuseum võiks mingis osas Patareisse liikuda.

Reinsalu hinnangul sobib unikaalne Patarei kompleks muuseumiks-külastuskeskuseks ja kompleksist võiks arendada sõja-, mere- ja tehnikaajaloo teemapargi.

Lisaks kommunismikuritegude muuseumile, Eesti sõjamuuseumile, Patarei kompleksi muuseumile ja teistele sarnastele mäluasutustele oleks kompleksis ka loomeinkubaator ning majutus- ja toitlustusasutused.

«Kaitseministeeriumi hinnangul väärtustataks Patarei kompleksi väljaarendamisega Eesti ja Põhjamaade ainulaadseimat ajaloolist militaarehitiste kompleksi, avatakse linn merele, korrastatakse linnaruumi ja parandatakse merelinna kuvandit,» kirjutas Reinsalu.

Eesti Sõjamuuseumi direktor Kristjan Luts kirjutas omakorda kaitseministeeriumile, et nendegi hinnangul tuleks Patareist välja arendada multifunktsionaalne muuseum-külastuskeskus.

Lisaks Reinsalu nimetatule tõi Luts teiste seas eraldi välja valdkondlikud mälestusasutused nagu politseimuuseum, tuletõrjemuuseum ja kaitsepolitseimuuseum, mis praegu paiknevad erinevates ja sageli muuseumile sobimatutes kohtades.

Kaitseminister selgitas Postimehele, et rahvusvahelise kommunismikuritegude muuseumi idee pärineb president Lennart Merilt ning selle algatuse ettevalmistamine on valitsuse tegevuskavaga pandud kaitseministeeriumile. «Seetõttu tegingi RKASile ettepaneku võõrandamisega praegu aeg maha võtta ja sõjamuuseumi koostatud visiooni alusel esitatud ideedega edasi töötada.»

Reinsalu lisas, et selleks on otstarbekas kokku panna vastav töörühm.

Reinsalu ei tahtnud oletada, kui palju sellise muuseumikompleksi väljaehitamiseks raha vaja läheb. Ilmselgelt ei ole aga sellist summat praegu ega lähiaastatel Eesti riigieelarvest võtta. Reinsalu pidas mõeldavaks, et Patarei kompleksi korrastamiseks kaasatakse Euroopa Liidu järgmise finantsperspektiivi vahendeid.

Vastavalt kompleksi arendamiseks välja töötatud arengukavale «Patarei 2020» võiksid konserveerimis- ja arendamistööd pihta hakata juba järgmisel aastal ning valmis võiks see olla 2020. aastaks.

«Patarei kompleksi võimalike teema-muuseumide viimise vastu on lisaks kaitseministeeriumile huvi tundnud ka mitmed teised riigiasutused, mistõttu olen veendunud, et pikemas perspektiivis on tegemist hea ideega,» lausus Reinsalu.

Kus asuvad muuseumid praegu?
Eesti Sõjamuuseum: Mõisa tee 1, Viimsi
Politseimuuseum: Pärnu mnt 139, Tallinn
Tuletõrjemuuseum: Raua 2, Tallinn

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles