Vastuoluline Vene ajaloolane tuleb Eestisse küüditamisest rääkima

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Djukov
Aleksandr Djukov Foto: Impressum

Päev pärast märtsiküüditamise 50. aastapäeva esineb Tallinnas Vene ajaloolane Aleksandr Djukov, kes on seadnud kahtluse alla mitmed Eesti ajaloolaste küüditamist puudutavad väited.


Näiteks 2007. aastal oma raamatut «Müüt genotsiidist: Nõukogude võimude repressioonid Eestis 1940-1953» esitledes märkis Djukov, et Eestis represseeritute tegelik arv on kaks ja pool korda väiksem, hukkunute arv aga isegi kuus korda väiksem, kui pakuvad Eesti ajaloolased ja poliitikud. 

Rahvusvahelise meediaklubi Impressum järjekordsel üritusel, kus esineb ka Djukov, arutletakse Nõukogude võimu 1949.-1953. aastatel Eestis läbi viidud repressioonipoliitika ajalooliste aspektide ning sellele antud tänapäevaste hinnangute üle.

Esitleb vastuolulist raamatut 

Märtsikohtumise «Tõde küüditamistest Eestis» arutelus osalema kutsutud tuntud Vene ajaloolase Aleksandr Djukovi sulest on ürituse korraldajate sõnul ilmunud mitu elavat rahvusvahelist huvi äratanud raamatut, mis käsitlevad lähiminevikku.

Tema töödele on Baltimaades antud vastakaid hinnanguid ehkki laiem lugejaskond ei tea neist veel suurt midagi, teatavad korraldajad.

Et seda tühimikku täita, lasi Djukov tõlkida oma raamatu eesti keelde pealkirja all «Deporteerimised Eestis: kuidas see tegelikult toimus». Eeloleval kohtumisel esitleb ta seda raamatut siinsele avalikkusele.

Ürituse korraldajad lubavad, et avalikust diskussioonist võtavad osa Eesti ajaloolased, poliitikud, avaliku elu tegelased ja ajakirjanikud.

Hiio ei osale

Korraldajate kodulehel on ka teade, et Moskva külalise dialoogipartneri ehk oponendina esineb Eesti Sõjamuuseumi - kindral Laidoneri Muuseumi direktori asetäitja teadusalal Toomas Hiio.

Hiio aga ütles Postimees.ee'le, et see info on ekslik ja tegu on arusaamatusega. Hiio rääkis, et kuigi talle pakuti võimalust üritusel osaleda, loobus ta selles, sest sisuliselt on tegu Djukovi raamatu eestikeelse versiooni esitlusega.

Aleksandr Djukov on sündinud 1978. aastal. 2004. aastal lõpetas ta Venemaa Riikliku Humanitaarülikooli (endine Moskva ajaloo-arhiivinduse instituut).

Ta on aktuaalsete ajalooküsimuste uurimise toetusfondi Ajalooline Mälu president. Teise maailmasõja aegset partisaniliikumist ja natsiokupatsiooni, samuti Nõukogude võimu repressioone Balti riikides ja Lääne-Ukrainas käsitlevate raamatute autor ja koostaja-toimetaja.

Ta on avaldanud eri ajakirjades üle poolesaja teadusliku ja publitsistliku artikli Nõukogude Liidu 20. sajandi ajaloost.

Diskussioon algab Tallinnas Olümpia hotelli konverentsikeskuses 26. märtsil kell 17. Üritusel on tagatud täielik eesti-vene sünkroontõlge.

Loe lisa!
Vene ajaloolane: eestlased liialdavad represseeritute arvuga

Aadu Must: Vene ajaloolase käsitlus tundub olevat liiga kitsas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles