Lõuna-Eesti keel ja kultuur said paar miljonit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru ansambli "Helmekaala" tantsijad.
Võru ansambli "Helmekaala" tantsijad. Foto: Postimees/Scanpix

Kultuuriminister Laine Jänes kinnitas Lõuna-Eesti keele ja kultuuri programmi rahadest jagatavad toetused. Kokku läheb tänavu 24 projekti vahel jagamisele ligi 2 miljonit krooni, vahendas rahvusringhääling.


Toetusi jagus nii lõunaeestikeelsete uudistesaadetele kui mulgikeelsetele ainekavadele ja õppematerjalidele. Samuti keeleõppe projektidele ja näitemängude lavale toomiseks. Programmi rahade toel korraldatakse järgmise aasta mai lõpus ka võrukeelne laulu- ja rahvapidu Uma Pido.

Riikliku programmi toel antakse välja mulgikeelset ajalehte Üitsainus Mulgimaa, võrukeelset Uma Lehte ning ilmub ka ajakirja Täheke üks võrukeelne number. Programminõukogu esimehe Külli Eichenbaumi sõnul on programmi abil ellu kutsutud meediaprojektid suurendanud lõunaeesti keele mõjukust kohalike elanike hulgas.

Lõunaeestikeelne ajakirjandus on aga laiendanud Eesti teiste piirkondade elanike teadmisi lõunapoolsest keelest ja kultuurist.

Kultuuriministeerium eraldas programmist 187 500 krooni Võru muusikakoolile pärimusmuusika õpetamiseks Võrumaal. Tartu Ülikooli Lõuna-Eesti keele- ja keeleuuringute keskusele anti aga tegevustoetust 275 000 krooni.

Mulgi Kultuuri Instituut jätkab programmitoetuse abil mulgi-eesti praktilise murdesõnastiku koostamist, Eesti Kirjandusmuuseum täiendab Lõuna-Eesti kohapärimuse andmebaasi vana Tartumaa osas.

Programmi "Lõuna -Eesti keel ja kultuur 2005-2009" eesmärk on Lõuna-Eesti keelelise ja kultuurilise eripära säilitamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles