Soosaar ei jõua muuseumi riigikogu palgast pidada

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaimu ja võimu vastandumine muuseumi juures on alati sündmusterohke olnud. 2003. aastal tutvustati peata Leninile Pärnu linna.
Vaimu ja võimu vastandumine muuseumi juures on alati sündmusterohke olnud. 2003. aastal tutvustati peata Leninile Pärnu linna. Foto: Henn Soodla

Riigikogu liige Mark Soosaar on väsinud sellest, et peab näituste ja filmifestivali korraldamiseks pidevalt kellegagi võitlema, Pärnu linn pole aga temaga uue kunsti muuseumi tuleviku suhtes kokku leppida suutnud.


“Pärnu linnavalitsus peab selgusele jõudma, mida ta linnas näha tahab,” ütles Soosaar. “Kui avame näiteks Lonely Planeti, tutvustatakse seal Pärnust Koidula kuju ja uue kunsti muuseumi. Kui tahetakse siin linnas minu aastakümnete pikkusele tööle vesi peale tõmmata, siis jah, see on võimalik.”



Uut maja pole õnnestunud ehitada


Eelmine linnavalitsus valis Soosaarega suhtlemiseks konfliktide tee. Abilinnapea Raul Sarandi nägi Esplanaadi 10 tulevikus üksnes majandusküsimust ja kultuuri eest vastutama pandud abilinnapea Margus Tammekivi ei suutnud talle vastu seista.



Kui kõigiga tüli noriv Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) Pärnu võimuliidus Reformierakonna vastu vahetati, püüdis uus hariduse ja kultuuri abilinnapea Jane Mets suhteid siluda. Soosaarega lepiti kokku Esplanaadi 10 näituseruumide kasutamise suhtes ja hakati otsima võimalust, kuidas Euroopa Liidu, riigi ja linna raha eest uus muuseum ehitada.



Metsa hinnangul ebaõnnestus raha taotlemine seetõttu, et kogu kultuuriraha läks Eesti rahva muuseumile ja samal ajal üritas Pärnu muuseum uut maja ehitada. “Mark üritas küll, aga siis ta vist vaikselt loobus,” lausus ta.



Soosaar tunnustas Metsa püüdlusi, kuid tõdes, et Viljandi linnavalitsusega on tunduvalt lihtsam asju ajada. Sellele vaatamata tahaks ta Pärnus ürituste korraldamist jätkata, kuid linnavalitsus peab aru saama, et ainult piletitulu ja väikese tegevustoetusega on muuseum virelema määratud.



“Ma ei jõua muuseumi riigikogu palgast üleval pidada,” ütles Soosaar vastuseks küsimusele, miks ta linnagaleriiga lepingut ei sõlminud. Metsa andmeil kulus läinud aastal uue kunsti muuseumi kommunaalkuludeks 58 000 krooni ja need tasus linn.



Kui linnapea Mart Viisitamm andis osakondadele käsu 30 protsenti ülalpidamiskulusid koomale tõmmata, kaalus kultuuriosakond Esplanaadi 10 kasutusvaldustasust loobumist.



Linnagalerii tegutseb peale Esplanaadi 10 vanas muusikakoolis ja kontserdimajas ning kui 30 protsendi juurde jääda, tuleb ühest ära öelda.



Esialgu muuseum jääb


Kuigi Viisitamm reedel teatas, et Esplanaadi 10 kasutusvaldustasust loobutakse, oli ta esmaspäeval pärast kultuuriosakonna juhataja Jana Moosarega konsulteerimist teist meelt. “Reedese seisuga pole muuseumi välja võetud,” lausus ta.



Metsa sõnutsi pole linnavalitsus eelarvekärpeid veel istungil heaks kiitnud. Pärast seda seisavad ees arutelud volikogus, mis linnavalitsuse valikutega ei pruugi nõustuda.



Tõenäoliselt pole ükski poliitik valimiste eel huvitatud uue kunsti muuseumi jõuga majast väljatõstmisest. Küll võib näituseruumidest huvitatud olla Esplanaadi 10 kinnistu ostnud AS Herder, mille soovile maja lammutada ja kaheksakorruseline hoone asemele ehitada muinsuskaitseamet käe ette pani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles