Hingedepäeva kontserdid Palestrina ja Tüüri loominguga

Kultuuritoimetus
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Collegium Musicale koos helilooja Erkki-Sven Tüüriga hetk pärast Tüüri verivärske kooriteose Missa bresvi Eesti esiettekannet.
Collegium Musicale koos helilooja Erkki-Sven Tüüriga hetk pärast Tüüri verivärske kooriteose Missa bresvi Eesti esiettekannet. Foto: Madli-Liis Parts

Kammerkoor Collegium Musicale annab täna õhtul kell 19 kontserdi Pärnu kontserdimajas, lisaks astutakse hingedeajal publiku ette Jõhvis, Tartus ja Tallinnas.

Kontsertidel kõlab vanamuusika – Palestrina «Missa Papae Marcelli» ja Erkki-Sven Tüüri kooriteos «Missa brevis». Pärnu ja Jõhvi kontsertidel on kaastegev pianist Johan Randvere, Tartus ja Tallinnas organist Ene Salumäe.

Renessansiaja suurmeistri Giovanni Pierluigi da Palestrina «Missa Papae Marcelli» on kirjutatud paavst Marcellus II auks ja on Palestrina tuntumaid ja enim esitatavamaid teoseid. Nagu enamik missasid koosneb see viiest osast: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus/Benedictus ja Agnus Dei. Samadest osadest koosneb ka Erkki-Sven Tüüri värske kooriteos, kuid nagu nimigi ütleb on tegemist lühendatud versiooniga.

«Nii nagu ka Tüür ise on öelnud, on tema «Missa brevis» justkui teekond. Teose iga osa on erinev, kusjuures kõige keerulisem osa on Credo (Mina usun). Credo keerulisus iseloomustab teekonda tõdemuseni, et ma tõepoolest päriselt usaldan ja usun. Sellele järgneb Sanctus, mille käigus see uskumine saab pühaks ja lõpuks saavutad endaga rahu ning tasakaalu," rääkis dirigent Endrik Üksvärav. «Arvan, et kui samad etapid suuta sellel teekonnal koos selle looga läbi teha, siis peaks ka kuulajates muutus toimuma.»

Kontserdid toimuvad:
Reedel, 31. oktoobril kell 19 Pärnu kontserdimaja Laupäeval, 1. novembril kell 19 Tartu Jaani kirik Pühapäeval, 2. novembril kell 17 Jõhvi kontserdimaja Laupäeval, 8. novembril kell 19 Tallinnas Niguliste kirikus. Kontsertide korraldaja on Eesti Kontsert ja need kuuluvad Eesti Kontserdi Oratorio sarja. 8. novembri kontserdist teeb ülekande Klassikaraadio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles