Joonas, filmijutt.blogspot.com: üks aasta eredamaid elamusi on «20 000 päeva Maal»

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«20 000 päeva Maal»

Režissöörid Iain Forsyth ja Jane Pollard (Suurbritannia)

«Üks käesoleva aasta eredamaid elamusi. Julgen arvata, et filmina võiks see peale minna ka neile, kes Nick Cave'ist võib-olla sama palju ei pea. Mitte mõni harjunult harju keskmine rokidokk, vaid hoolega komponeeritud, iseseisva teosena vaadatav loovisiksuse portree.»

«Jodorowsky «Düün»»

Režissöör Frank Pavich (USA)

«Sõgeda tšiili geeniuse kosmiliselt suurushull katse ekraniseerida Frank Herberti ulmeoopust. Projekt, mis paraku kunagi valmis ei saanud, suutis ometi aastakümneid mõjutada järgnenud ulmet Ridley Scotti «Tulnukast» Luc Bessoni «Viienda elemendini».

«Poisipõli»

Režissöör Richard Linklater (USA)

«Tosin aastat nikerdatud mammutdraama ühe poisi noormeheks kasvamisest on muidugi väga hea, kuis siis teisiti. Olgu, ootuspäraselt hea, aga siiski - juba ajalise haarde ja järjekindluse eest oli Berliini festivali parima režissööri Hõbekaru täiega ära teenitud. Eks see värk veidi idealiseeritud ole, aga no ega usku ellu ja inimestesse ei saa patuks pidada. Ja see on ikkagi realistlik lugu, tänuväärsel kombel üle dramatiseerimata. Kui võrdlusmaterjali otsida, siis Winterbottom ei saanud aastatepikkuse argipäeva jälgimisega pooltki nii hästi hakkama.»

«Vääramatu jõud»

Režissöör Ruben Östlund (Rootsi)

«Võimas eetikauurimus Alpide taustal, vormilt minimalistlikult kaunis, sisult vahedalt lääne ühiskonda ja mehelikku identiteeti lahti lõikav. Perversse šokitaotluseta, pealtnäha leebem, kuid haardelt võib-olla sügavamgi kui Ulrich Seidl.»

«Kolgata»

Režissöör John Michael McDonagh (Iirimaa)

«Iiri külapreestrit ähvardatakse otse pihitoolis tappa. Teravalt vaimukas draama heast ja kurjast. Juba tegijanimede ja nägude põhjal selge, et ülitugev asi: stsenaarium ja režii John Michael McDonagh, ja kes kõik siin veel ei mängi, alates Brendan Gleesonist ning lõpetades Dylan Morani ja Isaach de Bankoléga. Võimas tegelaskujude plejaad, särav dialoog, igavesed eetilised küsimused.»

Joonas on filmijutt.blogspot.com

Kümne vastaja valikute põhjal kokku pandud PÖFFi olulisimate filmide koondtabelit vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles