Maalitõdede ümberpööraja

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

 

Londonis elavast ja töötavast Merike Estnast räägitakse sageli ka kui ühest edukaimast kaasaegsest kunstnikust väljaspool Eestit. Tema töid võib nimetada maalikunsti viimaseks sõnaks.

Teised preemiale kandideerinud kunstnikud olid Tõnis Saadoja, Raoul Kurvitz ja Laura Põld. Preemia rahaliseks väärtuseks on 3200 eurot.

 

 

 

                 Kõigepealt palju õnne! Mida Konrad Mäe preemia sulle tähendab?

Ma olen juba kolm korda täna sellele küsimusele vastanud (naerab). See on väga huvitav küsimus.

Mul teised on sellised, millele sa võib-olla pole vastanud.

Loomulikult on see oluline. Oluline on teada, et teemad, millega ma tegelen on olulised kolleegide jaoks ja see läheb korda

Kui cool on tänapäeval olla maalikunstnik?

Arvan, et tänapäeval ei ole väga cool olla maalikunstnik, kui küsimus juba selline on. Nii et see vastaski juba ära ( naerab.)

Põhiliselt elad sa Londonis. Kas London on meeldiv keskkond?

London on väga huvitav keskkond. Teemad, millega mina maalikunstis tegelen, on Londonis ilmselt rohkem esil, kui kusagil mujal - nii et selles suhtes mulle sobib.

Millised trendid hetkel maalikunstimaailmas valitsevad, mis on moodne?

Paljude jaoks on oluline asjade ümber määratlemine. Mulle tundub, et ma ei ole üksi selle asjaga.

Nii et see ongi moodne maalikunst, mida me võisime sinu näitusel Kumus näha?

Karta on jah. Trend on natuke kahtlane sõna, aga kindlasti väljendab see seda, mis on hetkel oluline.

Kes peale sinu enda hetkel praegu maailmas kõige ägedam kunstnik on?

Peale minu enda jah ( naerab.)

Ma eeldan, et iga kunstnik arvab või peaks arvama, et ta on kõige ägedam või ei ole see nii?

No kuidas kunagi. Väga palju on väga huvitavaid kunstnikke ja kõik nad pole maalikunstnikud. Suurem seltskond minu põlvkonnakaaslasi valisin ma ka enda Kumus kureeritud näitusele- see annab päris hea pildi. Klassikutest, mis puudutab maalikunsti, võib nimetada Katharina Grosset, Angela De La Cruzi ja eks neid on veel, kes on lõhkunud aastasadade jooksul kinnistunud kujutlusi, mis üks maalikunst peab olema.

Mõned jätavad oma meediumi maha ja hakkavad tegelema millegi muuga. Sa oled muid kunstimeediume ka kasutanud, aga eelkõige oled sa ikka maalikunstnik? Miks sind maal jätkuvalt huvitab?

Põhiliselt huvitabki mind nende asjade ümber nimetamine, millest on aastasadade jooksul kuidagi väga ühtemoodi aru saadud. Maalikunst tundub selles osas olevat väga hea alguspunkt, kuna see on nii sageli traditsiooniliselt mõistetud. Kindlasti olen ma selles osas ka obsessiivseks muutunud, kuna Tallinnas õppisin maalikunsti, kuid pärast Londonis Goldsmithsis õppides valitses seal täiesti maalikunsti vastane õhkkond. Olen vist selles suhtes üsna jäärapäine, et peab olema ikkagi võimalik sellega midagi teha, kui valitseb suhtumine, et ei ole võimalik.

Mis sul hetkel käsil on?

Hetkel lõpetasin just uue seeria ja see on teel Miamisse Nada messile

Sa lähed ise ka sinna?

Jah.

Viimase küsimusena mõtlesin küsida, et kas sulle jõulud meeldivad?

( naerab.) Tegelikult meeldivad küll. Lumi on ju tore.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles