Välismaa eksperdid valisid Priit ja Olga Pärna filmi aasta parimate sekka

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Lendurid koduteel» räägib kolme lenduri vaevarikkast koduteest, kus päevastele katsumustele pakuvad leevendust fantaasiat ja erootikat täis ööd.
«Lendurid koduteel» räägib kolme lenduri vaevarikkast koduteest, kus päevastele katsumustele pakuvad leevendust fantaasiat ja erootikat täis ööd. Foto: Kaader filmist

Kanadas ilmuv prantsuskeelne filmiajakiri «24 images» palus 17 rahvusvahelisel eksperdil — kriitikutest festivalijuhtideni — nimetada kümme aasta parimat lühianimatsiooni, ja kui tulemused kokku löödi, selgus, et kõige rohkem on mainitud Priit ja Olga Pärna «Lendureid koduteel».

Kokku leidis Eesti film äramärkimist seitsmel korral, näiteks lisasid selle oma nimekirja nimekate Annecy, Utrechti ja Ljubljana festivali «Animateka» juhid.

Järgnesid poolaka Jerzy Kucia film «Fuuga tšellole, trompetile ja maastikule» kuue ja austraallase Anthony Lawrence´i film «Grace vee all», poolaka Piotr Dumała film «Jõehobud», hiinlase Shen Jie film «Hobune», inglase Stephen Irwini film «Nähtav laps» ning sakslase Andreas Hykade film «Palukesed» võrdselt viie häälega.

14 nimekirjas on kümme filmi seatud paremuse järjekorda, kolmes mitte. Enim esikolmiku kohti — neli — on Jerzy Kucia, Piotr Dumała ja prantslase Calvin Antoine Blandini filmil «Mees toolil». Pärnade filmi on mainitud kohtadel neljandast kümnendani.

Kokku käib nimekirjadest läbi ligemale sada filmi, neist rohkem kui 60 vaid korra, sh Anu-Laura Tuttelbergi «Teisel pool metsa» ja Priit Tenderi «Alateadvuse maja», viimase on Melbourne´i ja Londoni animafestivali juht Malcolm Turner asetanud koguni esikohale.

16-minutiline, liivaanimatsiooni tehnikas teostatud «Lendurid koduteel» esilinastus juunis Annecy festivali võistlusprogrammis. Senine suurim tunnustus on Fredrikstadi festivali grand prix, millega kaasnes Euroopa animatsiooniauhinna Cartoon d’Or nominatsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles