Nemad julgesid Venemaal kapist välja astuda

Eva Kübar
, filmitegija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Lapsed 404».
«Lapsed 404». Foto: Kaader filmist

Lapsed 404/

Rezissöörid: Pavel Loparev, Askod Kurov

Venamaa, 2014

Selle Venemaal palju poleemikat tekitanud dokumentaalfilmi peamiseks trumbiks on teravalt aktuaalne teema – homofoobia Venemaal, vene LGBT noorte tagakiusamine. Kogu lugu põhineb vene ajakirjaniku Jelena Klimova projektil „Lapsed 404“, mis on internetilehekülg, kus vene homo-ja binoored saavad end vabalt väljendada ja oma lugusid jutustada. 404 siis kui error, viga, mingi anomaalia.  Grupiga on liitunud 22 000  inimest, kellest 46-ga õnnestus filmitegijatel kas skype´i või telefoni teel intervjuud teha.

Film on siiras ja intiimne, kuid siiski äärmiselt ajakirjanduslik ning visuaalselt ei ole siin vaadata midagi. Lood on intiimsed, kuid enamasti anonüümsed, kus me ei näe ka kõneleja nägu, mis tekitab kokkuvõttes üsna hektilise ja närvilise õhkkonna. Lisaks projektijuht Jelenale on vaid mõned karakterid, keda filmitegijatel on õnnestunud reaalselt üles filmida ja pikemalt jälgida. Enamus materjalist on üles filmitud kõikuva ja poolenisti varjatud kaameraga, tihti kehvas valguses.

Kasutatud on ka intervjueeritud noorte endi üles filmitud materjali – noored oma keskkonnas -  kodus, koolis, linnatänavatel jne. Kuid kui tehniline pool kõrvale jätta, hämmastab siiski nende noorte inimeste küpsus, eneseteadlikkus ja julgus oma maailmapilti jagada. See paneb heas mõte imestama ning austusega vaatama ja kuulama  – nad pole tavalised headest perekondades tulnud lapsed, kes ei tea reaalsest elust midagi vaid inimesed, kes tihti juba 13-14 aastaselt on pidanud ise endaga hakkama saama olles endale tihti ka lapsevanemate eest. Mitmed hetked neist pihtimustest jäävad meelde ning panevad sellele filmile tagasi mõtlema.

L. 31.01 kell 14.00 kino Artis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles