Väike mustlane teeb Poolas Bollywoodi

Eva Kübar
, filmitegija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DOCPOINT. «Vaikuse kuninganna».
DOCPOINT. «Vaikuse kuninganna». Foto: Kaader filmist

Vaikuse kuninganna/Queen of Silence
Rezissöör: Agnieszka Zwiefka
Saksamaa, Poola 2014
L. 31.01 kell 22.00 kino Artis

Tõeline pärl kinoesteetidele, kes hindavad lisaks haaravale loole ka hästi valitud värve, kaunist valgust ja kaadrikompositsioone. Filmi keskkond -  mustlaste räpane kuid äärmiselt värviline agul Poolas Wroclawi  äärelinnas ühes kõigest võimalikust kokku improviseeritud barakkide ja kümnete värvilist träna täis prügikastidega on mõistagi tõeline maiuspala igale filmioperaatorile.

Aleksander Duraj´ ja Armand Urbaniaki kaadrid slummist ongi tõeliselt lummavad – aguliromantika, kus koledusest saab ülim esteetiline nauding, barakkidest värvilised lossid ning poriloikudest tantsusaal.

Ka peategelane, 10-aastane vaegkuuljast mustlastüdruk Denisa on suurepärane leid, karakter, kes paneb end huviga jälgima. Kuigi tema verbaalne suhtlus piirdub vaid üksikute häälitsustega, on tüdruku sisemine tuli on nii ere, silmad niivõrd säravad ning liigutused ja žestid täpsed, et te lihtsalt jääte teda ammulisui vaatama.

Kuigi žanrilt dokumentaal, on režissöör Agnieszka Zwiefka siin ka muidugi mõnuga lavastanud. Filmi läbivale  peateemale – Denisa armastus Bollywoodi tantsu vastu  - on ta mitu vinti peale keeranud, tehes filmist kohati ägeda muusikali, kus barakkide katustel tantsivad Denisale tasutaks teised mustalaslapsed ning Wroclawi tänavatel rokivad korraga lillemüüjad turult. Kõik see toimub mõistagi autentsete Bollywoodi kostüümide, lehvivate sallide ja india muusika saatel.

Tants on Denisa element, tema viis end maailmale väljendada. Filmi lõpuks saab tüdrukust tõeline tantsukuninganna, kelle lummus allutab endale kogu ümbritseva. Ilma midagi kuulmata ja sõnagi rääkimata.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles