Suri koomilise fantaasiakirjanduse legend Terry Pratchett

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terry Pratchett.
Terry Pratchett. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Täna suri pärast pikaajalist võitlust Alzheimeri tõvega 66-aastaselt koomilise fantaasiakirjanduse suurmeister Sir Terry Pratchett.

«Maailm on kaotanud ühe oma erdaimatest ja teravamatest suurvaimudest,» ütles Pratchetti kirjastaja Larry Finlay Transworld Publishers'ist BBC vahendusel.

Kirjanik suri oma kodus perekonna keskel. Enam kui 70 raamatut avaldanud ning Kettamaailma koomilise fantaasiasarjaga maailmakuulsaks saanud Pratchettil diagnoositi harvaesinev Alzheimeri vorm 2007. aasta lõpul.

28. aprillil 1948 sündinud Pratchett debüteeris 1971. aastal, tema esimene Kettamaailma-romaan «Võlukunsti värv» (The Colour of Magic) ilmus 1983. aastal. Eesti keelde tõlgiti romaan 1997. aastal.

Tema teoseid on maailmas müüdud üle 85 miljoni eksemplari ligi 40 keeles. 2009. aastal lööd Pratchett rüütliks, 2010. aastal pälvis ta Maailma Fantaasiaauhinna elutöö eest.

Eesti keeles on ilmunud ligi 50 Pratchetti raamatut, mitmest ta raamatust on avaldatud ka kordustrükke, mis on Eesti oludes üsna harukordne. Kindlasti oli Terry Pratchett J. R. R. Tolkieni ja George R. R. Martini kõrval üks eesti lugejate armastatumaid ja ostetumaid fantaasiakirjanikke. Lõviosa eestikeelseist Pratchetti raamatuist on välja andnud kirjastus Varrak. 2001. aastal külastas Terry Pratchett ka Eestit ja kohtus lugejatega nii Tallinnas kui Tartus.

Vaata pilte Pratchetti kohtumisest lugejatega Tartus 2001. aastal!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles