Jaanus Samma esitles nõukaaegsest geielust rääkivat projekti

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuses esitleti tänavust Eesti projekti Veneetsia Biennaalil, milleks on kunstnik Jaanus Samma ja kuraator Eugenio Viola „NSFW.Esimehe lugu”.

Töö lähtepunktiks on kurikuulsa omaaegse Tartu gei, hüüdnimega „Esimees”, lugu. II maailmasõja veteranist Esimees oli pärast sõda edukas ja ühiskonnas lugupeetud kolhoosiesimees, kuid kes siis homoseksuaalsuse eest vangi mõisteti. Pärast vanglat elas ta Tartus juba üsna avalikult geielu ja trotsis valitsevaid norme ning kriminaalsüüdistust. Esimees tapeti hämaratel asjaoludel 90-ndate alguses.

Jaanus Samma rõhutas, et Esimehe loost küll lähtutakse, kuid töö räägib ikkagi laiemalt sellest, kui kaugele on ühiskonnal õigus minna eraelu reguleerimisel. Kuna Veneetsia projekt on fragmentaarse loomuga, siis käsitleb see ka ajalooliste tõlgenduste suhtelisust.

2013. pälvis Samma fiktiivse ooperiga „Esimees” ka kaasaegse kunsti preemia Köler Prize.

„NSFW.Esimehe” lugu avatakse Veneetsias 7. mail

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles