Eesti toode murdis end välja Hollywoodi löökfilmi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Iseseisvuspäev» jutustab tulnukatest, kes meie planeeti ründavad.
«Iseseisvuspäev» jutustab tulnukatest, kes meie planeeti ründavad. Foto: Kaader filmist

Vendade Kaur ja Kaspar Kallase välja töötatud LED-filmivalgustussüsteem on jõudmas ka Hollywoodi blockbuster´ite võtteplatsidele – seda kasutatakse ulmekatastrooffilmi «Iseseisvuspäev 2» juures.

Tegu on üldse esimese korraga, kui Hollywoodi suurfilm rakendab peamise valgustusallikana digitaalselt juhitavat LED-valgustite süsteemi. Seni on LEDe kasutatud standardseid prožektoreid toetavas funktsioonis või teatud kindlate valgustingimuste puhul.

«Sellist asja pole tõesti enne juhtunud,» kinnitas ka Kaur Kallas, kes juhib firmat Digital Sputnik, mis selliseid LED-süsteeme toodab.

Tema sõnul on filmivalgustuses praegu huvitav aeg, kui vanad prožektorid on oma aja ära elanud, aga LED-tehnoloogial põhinevaid uusi tooteid, mis filmitööstust rahuldaks, alles täiustatakse.

«Me lihtsalt suutsime muutusteks õigeaegselt valmis olla,» selgitas Kallas filmivalgustite tootmise eesliinile sattumist.

Digital Sputniku toodetavad modulaarsed LED-süsteemid DS 6 Frame ja DS 3 Plus, mida «Iseseisvuspäev 2» puhul kasutatakse, võimaldavad filmitegijatele suurt ajalist ja rahalist kokkuhoidu, peale selle saab Kallase sõnul nende puhul ka valgusega värvi määrata ja näha juba võtteplatsil lõpptulemuse sarnast pilti.

Eestlaste valgusteid on vähem või rohkem kasutatud juba mitme sarja ja filmi juures, näiteks on sellega valgustatud kriminaalsarja «Sünge juhtum» teist hooaega, aga ka veel esilinastumata mängufilme «Lõvi» (rež Garth Davis, osades Rooney Mara ja Nicole Kidman), «Jahimees» (rež Cedric Nicolas-Troyan) ja «Neoondeemon» (rež Nicolas Winding Refn).

Maailma filmipealinnas Los Angeleses asub ka üks Digital Sputniku esindustest peale Tallinna, Stockholmi ja Amsterdami.

«Iseseisvuspäev 2» peaks eelteate kohaselt esilinastuma järgmise aasta suvel, kui täitub 20 aastat maailmas ligemale 800 miljonit dollarit sisse toonud «Iseseisvuspäeva» väljatulekust. Režissööriks on taas Roland Emmerich ja tootjaks stuudio 20th Century Fox. Sisu kohta pole teada kuigi palju, vaid seda, et taas ründavad meie planeeti tulnukad ja vapratel ameeriklastel tuleb iseseisvuspäeval maailm päästa. Filmi eelarveks on öeldud 200 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles