Lahkus pianist Vardo Rumessen

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vardo Rumessen.
Vardo Rumessen. Foto: Repro

Täna hommikul lahkus pärast rasket haigust pianist, muusikateadlane ja poliitik Vardo Rumessen, teatab Rahvusvaheline Eduard Tubina Ühing.

Vardo Rumessen sündis Tallinnas 1942. aastal muusikute perekonnas ja lõpetas Tallinna Konservatooriumi prof Bruno Luki ja Eugen Kelderi klaveriklassi. Rumessen on olnud tuntud eelkõige Eesti klassikalise klaverimuusika interpreedina ja propageerijana nii Eestis kui välismaal.

Ta on heliplaadistanud Rudolf Tobiase, Mart Saare, Heino Elleri ja Eduard Oja klaveri- ja kammermuusikat. Suure tunnustuse on Rumessen pälvinud eelkõige helilooja Eduard Tubina interpreedina ning tema algatusel loodi ka Rahvusvaheline Eduard Tubina Ühing. Teda on välismaal iseloomustatud kui «meisterlikku» pianisti, tema mängust on leitud «peent tõlgendust», «dünaamilist jõudu», «tehnilist kindlust», «head interpreteerimisvõimet» ning «kõla, mis on avatud ja loomulik».

Rumessenilt on kokku ilmunud üle 120 noodiväljaande ja raamatu ning 20 heliplaadi. Tema esituses või tema organiseerimisel on esmakordselt kõlanud üle saja eesti helitöö.

Kuigi Rumessen saavutas suure tunnustuse eelkõige just Eesti klassikalise klaverimuusika interpreedina, on tema esituses kõlanud palju ka maailma muusikat. Ta on plaadistanud mitmeid Bachi, Rahmaninovi, Chopini, Liszti, Brahmsi ja Skrjabini klaveriteoseid.

Tema suurimaks tööks oli Rudolf Tobiase oratooriumi «Joonase lähetamine» restaureerimine ja redigeerimine, mida on nimetatud 20. sajandi suurimaks muusikaliseks avastuseks. Oratooriumi esitus on peatselt kavas dirigent Neeme Järvi juhatusel Tartu Pauluse kiriku avamisel ning ERSO kontserthooaja avamisel Tallinnas.

Vardo Rumessenil oli ka oluline roll Eesti Vabariigi taasiseseisvumisel. Ta oli Eesti Kongressi saadik ja Eesti Komitee juhatuse liige, Eesti Põhiseaduse Assamblee liige ning ERSP ja Isamaliidu liikmena riigikogu liige.

Vardo Rumesseni ärasaatmine toimub perekondlikus ringis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles