Soome leht nimetab «1944» harvanähtavalt heaks sõjafilmiks

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeva õhtul Helsingis esilinastunud Eesti film «1944» on reedest 51 ekraanil üle kogu Soome. Riigi suurim päevaleht Helsingin Sanomat on seda juba nimetanud harvanähtavalt heaks sõjafilmiks.

★★★★, resümeerib leht oma arvustuses ja põhjendab, et Elmo Nüganen on teinud ühtaegu traagilisest ja absurdsest olukorrast (silmas peetakse seda, kuidas üks osa eestlasest oli sunnitud võitlema teise vastu – toim.) hästi toimiva draama ja mõjusa sõjafilmi, mis ennekõike rõhutab sõjavastasust ja totalitaristliku ideoloogia eest võitlemise asjatust.

«Filmil õnnestub jõuda sõjavastasuseni ilma melodramaatiliste rõhutuste, klišeede ja näpuga viibutamiseta,» kirjutab staažikas kriitik Pertti Avola. Lugu jutustatakse tema arvates realistlikult ja ilustamata ning Eestit ja eestlasi tabanud tragöödia suurus ja vapustavus tulevat sellest hästi välja.

51 ekraani, millele «1944» Soomes jõuab, tähendab ühtlasi keskmisest suuremat levi, näiteks Klaus Härö film «Vehkleja» tuli välja korraga 29 ekraanil. (Kodumaiste löökfilmide puhul on ekraane käigus sadakond.)

Seda on tunduvalt rohkem, kui levitaja Atlantic Film esialgu kavandas – veel märtsis arvestati 30 ekraaniga. Põhjusena tõi levitaja välja kinopidajate suure huvi, iseäranis väiksemate kohtade oma, näiteks jõuab film ekraanile ka kauges Rovaniemis või 7000 elanikuga Outokumpus.

Esilinastusel, mis leidis aset filmifestivalil «Armastus ja Anarhia», oli kohal ka Eesti võttegrupp eesotsas režissöör Elmo Nüganeni ja stsenarist Leo Kunnasega.

«Vastuvõtt oli väga soe, näha oli, et film liigutas,» ütles Nüganen pärast esilinastust, mis toimus Bio Rexi 700-kohalises saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles