«Vehkleja» pakkus ookeani taga suurüllatuse

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldgloobuste võitjad selguvad 10. jaanuaril.
Kuldgloobuste võitjad selguvad 10. jaanuaril. Foto: AFP / Scanpix

Mõjukas Hollywoodi välisajakirjanike ühing nimetas äsja viis mitteingliskeelset filmi, mis hakkavad kandideerima Kuldgloobusele - ja nende seas on ka soomlase Klaus Härö «Vehkleja».

Soomet, Saksamaad ja Eestit esindava eestikeelse ja –meelse filmi nomineerimine on üllatus, sest kõige optimistlikumates ennustustes pakuti sellele kohta vahemikus 15-25.

«Me tegime seda!» saatis režissöör Klaus Härö vahetult pärast nominentide selgumist filmi Eesti produtsendile Ivo Feldile sõnumi.

Feldi sõnul ei tulnud nominatsioon siiski päris üllatusena. «Film võeti Ameerikas väga hästi vastu ja kõik viitas sellele, et kui välja jääme, siis napilt,» ütles ta.

Härö ise, kes naasis äsja ookeani tagant «Vehkleja» tutvustusturneelt, ütles Postimehele, et on väga väsinud, aga väga rõõmus.

«Eesti lähiajaloo sündmused tekitasid sealsetes vaatajates tugevaid tundeid. Ühed jagasid omaenese suguvõsa lugusid külma sõja aegsest Ida-Euroopast, teised hakkasid huvi tundma Eesti lähiajaloo vastu. Soomlasena teeb see mind eriti rõõmsaks. «Vehkleja» on olnud mulle teekonnaks Eesti minevikku ja olevikku ja mul on hea meel, et see äratab huvi ka mujal maailmas,» sõnas ta.

Iseäranis rõhutas Härö filmis mängivate eesti näitlejate panust. «Kes on need suurepärased näitlejad, küsiti mult alatihti. Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere, Lembit Ulfsak… neid kõiki hinnati väga kõrgelt. Ja nad on selle ka ära teeninud! Tänu neile on see film just selline, nagu ta on. Ja muidugi lapsed – ka neid tõsteti esile,» jagas ta oma muljeid ookeani tagant.

Eesti suure panuse tõi välja ka filmi peaprodutsent Kai Nordberg. «See on suurepärane film ja väga paljus ka Eesti film. Me oleme rõõmsad, et tegime seda koos eestlastega. Nii peaksidki kaks väikest rahvast koos töötama.»

«Vehkleja» kõrval hakkavad Kuldgloobusele kandideerima Ungari film «Sauli poeg», Prantsusmaa film «Mustang», Belgia film «Uhiuus testament» ja Tšiili film «Klubi».

Kokku esitati mitteingliskeelse filmi Kuldgloobusele 46 riigi 71 linateost.

Kuldgloobuste jagamist peetakse ookeani taga auhinnahooaja avalöögiks ja traditsiooniliselt on nende järgi hakatud hindama ka ühe või teise filmi Oscari-võimalusi.

«Vehkleja», nagu ka Elmo Nüganeni filmi «1944» peamiseks eesmärgiks on jõuda vähemalt üheksafilmilisse Oscarite-eelvalikusse ehk nn shortlisti, mis avalikustatakse detsembri lõpus. «Vehkleja» lõppeesmärk, nagu on selle sõnastanud soomlased ise, kõlab veel suurejoonelisemalt: võita esimese Soome esitatud filmina Oscar.

Eelmisel aastal pääses viiest Kuldgloobuse kandidaadist neli Oscari-eelvalikusse ja kolm nomineeriti Oscarile.

«Vehkleja» põhineb osaliselt legendaarse vehklemistreeneri Endel Nelise (1925–1993) elulool ja selle tegevus leiab aset 1950. aastatel, kui Haapsallu tuleb kehalise kasvatuse õpetajaks noor meistersportlane Endel, kes hakkab kahtlustamist täis aja kiuste lastele aristokraatlikku spordiala – vehklemist – õpetama.

2,1 miljoni euro suuruse eelarvega filmist kuulub Soomele 51 protsenti, Saksamaale 31 protsenti ja Eestile 18 protsenti. Filmi on kirjutanud Anna Heinämaa ja üles võtnud Tuomo Hutri. Linateos on filmitud Eestis ja selles mängivad eesti näitlejad eesotsas Märt Avandiga.

Kuldgloobuste võitjad kuulutatakse välja 10. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles