Eesti Kunstiakadeemia asutas loomepreemia

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKA rektor Mart Kalm lipuga
EKA rektor Mart Kalm lipuga Foto: Jaanus Lensment

Eesti Kunstiakadeemia otsustas asutada loomepreemia, mida hakatakse välja andma iga-aastaselt loometegevusega tegelevate teaduskondade õppejõududele, ehk siis Arhitektuuri-, Disaini- ja Vabade kunstide teaduskondades. Loomepreemia eesmärk on esile tõsta ja tunnustada EKAs õpetavate kunstnike, disainerite ja arhitektide loomingut.

Teaduskonna nõukogu saab esitada kuni kolm oma valdkonna preemia kandidaati. Iga teaduskond annab välja ühe preemia aastas.

Tänavu, esimesel loomepreemia aastal esitati kandidaadid järgnevalt:

Arhitektuuriteaduskonna nominendid on:

Teadur Renee Puusepp

Tööga Creatomus Garage48 GreenTech 2015 võitnud meeskonna juht, EKA tudengite projekti “The Reverse Garden” kureerimine ja juhendamine Tallinna Arhitektuuribiennaali TAB-LAB näitusel

Õppejõud Siim Tuksam ja Sille Pihlak

Tallinna Arhitektuuribiennaali kuraatornäituse “Keha ehitus. Body Building” kureerimine

​​Teadur Kärt Ojavee

Kärt Ojavee osales tänavu grupinäitustel varasemate töödega

“Tumbleweed", Hotel Antroom, Kyotos, Jaapanis; "Building with Textiles", Tilburg OMA Prada Transformer, Philips textiles, Astrid Krogh, Petra Blaisse jne.

Lisaks tegi ta kostüümid etendusele Budapest, Von Krahli lavastuses, kunstnikutöö etendusele “Sünnisõnad” koostöös Edith Karlsoniga (Tormis, Kaljuste, Jalakas).

Ojavee kavandas ja arendas suuremõõdulised nutitekstiilid Rakvere Targa Maja keskusesse. Samuti jätkab ta kaubamärkide KAUN ja KO! disainerina.  2015. aastal juhendas Kunstiakadeemia sisearhitektuuri osakonnas koostööprojekti Ida-Tallinna Keskhaiglaga.

Disainiteduskonna nominendid on:

Professor Mare Saare 

Klaasikunstnik ja klaasikunsti osakonna juhataja prof. Mare Saare on olnud 2015. aastal loomingulises tippvormis, seda näitavad tema isiknäitus "Definitsioonid" Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis, rohke näitustel osalemine Eestis ja välismaal, klaasikunstialane kuraatoritöö, erialased publikatsioonid ja meistriklassid. Vt veel

Dotsent Indrek Sirkel

Graafilise disaini osakonna juhataja, graafiline disainer, kirjastuse Lugemik asutaja ja kaasomanik Indrek Sirkel on praegu loominguliselt tippvormis. Tema tegevus hõlmab peale koolitöö laia spektrit Eesti kaasaegse kunsti retseptsiooni loomisel alates kunstnike kataloogide koostamisest ja kujundamisest, lõpetades kirjastuse Lugemik tegevusega. Sirkel on muutnud Eesti kunstiraamatu olemust – läikivatest juubelikataloogidest elavaks, hetke kunstielu kajastavaks intrigeerivaks isikuspetsiifiliseks teoseks.

Sirkli 2015. aasta suurim saavutus on see, et kõik Lugemiku raamatud on saadaval New Yorgis MoMA raamatukogus. Indrek Sirkli loomingulist tegevust on kajastanud Lõuna-Korea graafilise disaini ajakiri Graphic (#33: Bookshops). 

Hetkel tegeleb Indrek Sirkel Lugemiku raamatupoe arendamisega Tallinna Kunstihoones, mille avamine toimub jaanuaris 2016.

Professor Lennart Mänd

Kunstnik ja nahakunsti osakonna juhataja prof. Lennart Mänd on olnud 2015. aastal loomingulises tippvormis, seda näitavad tema isiknäitus "LENNART MÄND/KÖITED" Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis, rahvusvahelise köitekunstinäituse Scripta Manent eestvedamine ja kujundamine ning näitustel osalemine.

Vabade kunstide teaduskonna nominendid on:

Professor Raul Keller

Uusmeedia õppetooli juhataja ja kunstnik prof Raul Keller tegi 2015. aastal isiknäituse EKKM-is, mis pälvis publiku hea vastuvõtu.  Samuti osales ta erinevatel välis- ja grupinäitustel. Loe arvustust Sirbis ja biograafiat KKEK lehel

Professor Andres Tali

Vabade kunstide teaduskonna dekaan, kunstnik prof. Andres tali esines 2015. aastal isiknäitusega [ma:l]  Draakoni galeriis, Tallinnas ja teostas kuraatorinäituse Eesti Kunstiakadeemia magistrantidega “Loading 100%” Tartu Kunstimajas ning osales ühisnäitustel.

Preemia saajad otsustab rektori poolt määratud viieliikmeline komisjon, kuhu kuuluvad:

​​Arhitektuuriteaduskonna esindajana prof. Andres Alver, Disainiteaduskonna esindajana dots. Piret Hirv, Vabade kunstide teaduskonna esindajana dots. Oliver Laas, Kunstikultuuri teaduskonna esindajana doktor Liina Unt ja rektoraadi esindaja rektor akadeemik Mart Kalm.

Preemiaks on üks arendav lähetus kunstikeskusesse kogumaksumusega kuni 2000 eurot.

Laureaadid kuulutatakse välja Eesti Kunstiakadeemia pidulikul aastalõpuüritusel Rüütelkonnahoones, 17. detsembril, 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles