Eesti heliloojate uudislooming ootab kuulajaid

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk eilsest proovist, kus kogu trupp lausub Ardo Ran Varrese muusika saatel draamateatri 249 lavastuse pealkirja.
Hetk eilsest proovist, kus kogu trupp lausub Ardo Ran Varrese muusika saatel draamateatri 249 lavastuse pealkirja. Foto: Peeter Langovits

7.-16. aprillini toimuv Eesti heliloojate uudisloomingut tutvustav festival Eesti Muusika Päevad kannab tänavu nimetust “Roheline heli?” ja pakub nädala jooksul kuulajale üle 30 esiettekande, kutsub ellu LHV uue heliloomingu Au-tasu ja siirdub kontsertidega esmakordselt Viimsisse. Festivali piletid jõuavad Piletilevisse müüki 4. veebruaril kell 10.

Eesti Muusika Päevad (EMP) on esiettekannete festival ja aasta nüüdismuusika tippsündmus Eestis, mis koondab valdkonna rahvusvaheliselt tunnustatud tegijad. Heliloojatest on uute teostega tänavusel festivalil esindatud Ülo Krigul, Mirjam Tally, Jüri Reinvere, Toivo Tulev, Märt Matis Lill, Maria Kõrvits, Evelin Seppar, Helena Tulve, Margo Kõlar, Mart Siimer, Marianna Liik, Ardo Ran Varres jt.  

Tegemist on EMPi jaoks märgilise festivaliaastaga, kuna LHV Pank koostöös Eesti Heliloojate Liiduga asutas esmakordselt Eestis värskeimat uudisloomingut tunnustava LHV uue heliloomingu Au-tasu, millele saavad kandideerida kõik 2015. aastal kõlanud uudisteosed. Esimene laureaat kuulutatakse välja 15. aprillil toimuval ERSO kontserdil. 

Festivali üheks oodatumaks sündmuseks on mitmekülgse helilooja Ardo Ran Varrese lavalise serenaadi “Käidi ja külvati varjude seemneid, sest valgus hakkas võrsuma” esiettekanne, mille  lavastab Berliinis resideeruv Liis Kolle, valguslahenduse eest hoolitseb Oliver Kulpsoo, helirežiiga tegeleb Tammo Sumera, esitavad Jaanika Kilgi ja Taniel Kirikal Vox Clamantisest ning ansambel YXUS. Muusikalist valgusteatrit, nagu kirjeldab seda Varres ise, saab kuulata 9.-10. aprillil Viimsis Black Box Stuudios (Rohuneeme tee 1/7). Tegemist on esimese avaliku üritusega selles kaasaegsete võimalustega ruumis, mis asub Viimsis otse mere ääres.  

„„Käidi ja külvati..." on teos, kus kohtuvad heli ja valgus. Kasutan muusikas Artur Alliksaare tekste, mis räägivad ööst ja sellega seonduvast. Kõik see vormub lavaliseks tervikuks suures blackbox tüüpi  ruumis, kuhu ehitatakse spetsiaalselt tribüün ja lava, valguspark ning helivõimendus,” kirjeldab Varres eesootavaid etendusi.

Uut heliloomingut esitavad festivalinädalal Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, YXUS Ensemble, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, ansambel Una Corda, pianist Age Juurikas, tšellist Leho Karin, vokaalgrupp Estonian Voices jt. Osa kontserte sünnib koostöös Eesti Kontserdi, Eesti Interpreetide Liidu ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiaga. Kuulata saab noorema põlvkonna säravaid muusikuid, sest just EMP on platvorm noortele heliloojatele ja interpreetidele, kes on valmis rahvusvaheliseks tähelennuks.

EMPi raames toimub ka Eesti Noorteühenduste Liidu poolt auhinnaga „Noorteprojekt 2015” ja Tallinna Spordi- ja Noorsooameti poolt auhinnaga „Suured toed 2015” pärjatud  mini-EMP, Põhjamaades ainulaadse kontseptsiooniga nüüdismuusika festival noortele, mida korraldavad gümnaasiuminoored ise.    

Eesti vanima, alates 1979. aastast peetava muusikafestivali Eesti Muusika Päevad kava hõlmab mitmesugustest žanritest tuntud muusikuid ja ühendab eri kunstivorme. 2015. aastal tunnustati EMPi Euroopa festivalide kvaliteedimärgiga. Festivali raames toimub Põhjamaade nüüdismuusikafestivalide võrgustiku Fenoba konverents.

Festivali Eesti Muusika Päevad korraldab Eesti Heliloojate Liit, kunstilised juhid on heliloojad Helena Tulve ja Timo Steiner. 2016. aasta festivali teema „Roheline heli?” toetab keskkonnateadlikkust, uus- ja taaskasutust kui mõtteviisi, helimaailmade märkamist erinevates keskkondades, annab võimaluse kaasata erinevais žanrites tegutsevaid koosseise, ühendada erinevaid mõttemaailmu, mis kokkupuutes loovad värskeid loomingulisi tulemusi. Festivali visuaali autor on Joosep Siitan, kontsertide valguslahenduste eest hoolitseb Elo Liiv.

Festivali kava leiab Eesti Muusika Pävade kodulehelt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles