Kaleidoskoop eesti arhitektuurist

Mart Kalm
, arhitektuuriajaloolane, Eesti Kunstiakadeemia rektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rapla KEKi administratiivhoone.
Arhitekt Toomas Rein, 1977.
Rapla KEKi administratiivhoone. Arhitekt Toomas Rein, 1977. Foto: arvi kriis, eesti arhitektuurimuuseum

Arhitektuur mõjub eelkõige vahetult ruumiliselt kogedes. Alati ei ole see aga võimalik ja siis tulevad appi erinevad vahendusviisid, millest üldarusaadavamad on näitus ja raamat.

Arhitektuurimuuseum esitab vahelduvate näituste kõrval Rotermanni soolalao esimesel korrusel ülevaate eesti professionaalsest arhitektuurist ehk siis viimase saja aasta loo, mis on igati kohane sissejuhatus Eesti mõistmisse. Sarnaseid ülevaateid leiab paljude maade arhitektuurimuuseumidest, igal pool on valitud oma vaatenurk. Uhkemate eksponaatidena meenuvad Orsay muuseumi peal jalutatav la belle epoque’i aegne Pariisi makett või Chaillot’ palee elusuuruses ja sisenetav Le Corbusier’ Marseille’ elamu korter, mis oli sõjajärgse Euroopa ülesehitamise üks ideaale. Marseille’st on neid mitu tükki eemaldatud, sest disainimuuseumiteski komistab selle sisustuse otsa. Lastelembestelt rootslastelt mäletan mitmeid nutikaid kokku-lahtikäivaid tarindimakette, mis teeb juba varakult selgeks, kuidas asjad püsti seisvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles