Eesti tudengi animatsioon elustab Zagrebi esindusmuuseumi fassaadi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zagrebi nüüdiskunstimuuseumi fassaadil toimuv äratab tähelepanu.
Zagrebi nüüdiskunstimuuseumi fassaadil toimuv äratab tähelepanu. Foto: Juliena Duvala

Horvaatia pealinna Zagrebi üheks esindusmuuseumiks peetav nüüdiskunstimuuseum näitab kaks ja pool nädalat järjest oma fassaadil animafilme, mille seas on ka Eesti Kunstiakadeemia animatsioonitudengi Terje Hengi töö.

Tegu on esmaspäeval algava Zagrebi animafilmide festivali kohaspetsiifilise animatsiooni võistlusprogrammiga, kuhu on valitud 14 spetsiaalselt selleks puhuks tehtud filmi üle kogu maailma. «Animation goes MSU,» (MSU ehk Muzej suvremene umjetnosti tähendab horvaadi keeles nüüdiskunstimuuseumi) kõlab festivalile laiemat kõlapinda otsiva programmi alapealkiri.

Eestlanna veidi enam kui minutiline töö kannab pealkirja «Siit sinna» ja selles tegutsevad animeeritud tegelased - näiteks vaagnaluulinnud Meisterjaani muusikavideost «Bambusest laev», mille animatsiooni autoriks Henk koos Ave Taavetiga on - liiguvad sujuvalt kolme erineval kõrgusel paikneva pinna vahel n-ö siit sinna, sidudes nähtava tervikuks.

«Eriline lihtsus,» iseloomustab tema käekirja festival.

Henk ise rõhutab, et see ei ole narratiivne lugu. «Olulisteks tegelasteks on värvid, valgus ja rütm. Ka helitaust on kohaspetsiifiline, st kõik see, mis ümberringi parasjagu kostab. Kuidas see kõik kokku kõlab, ei teagi, seda näen 9. juunil, kui ise - siit sinna - kohale lähen,» ütles ta.

Filmid moodustavad kokku pooletunnise programmi ja seda näidatakse pausideta kuni 11. juunini, kui festival lõpeb. Parim film linastub muuseumi seinal kolm nädalat järjest.

Zagrebi animafilmide festival kuulub kõige hinnatumate sekka maailmas. Põhivõistlusprogrammis tänavu Eesti filme pole, küll võistleb tudengifilmide kategoorias Sander Joone «Velodrool» ja lastefilmide kategoorias Andres Tenusaare «Miriami kodutu koer». Programmi «Animaanarhia – toores animatsioon» on valitud mõne aasta tagune tudengifilm «Eine murul», mille autorid on Erik Alunurm, Mihkel Reha, Mari-Liis Rebane ja Mari Pakkas.

Ka Sander Joon ja «Eine murul» autorkond on kunstiakadeemia animatsiooniosakonna endised või praegused tudengid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles