Priit Pärn: võitlen oma osakonna eest

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pärn.
Priit Pärn. Foto: Toomas Huik

Eesti Ekspress kirjutas, et Eesti Kunstiakadeemia (EKA) animatsiooniosakonna professor Priit Pärna oleks võinud päevapealt ametist vabastada tema tudengitele saadetud kirjas peegelduva ebalojaalsuse tõttu. Pärna sõnul on see vaid üks süüdistus, mille abil taheti temast lahti saada.

Oma üliõpilastele saadetud ingliskeelses kirjas kirjeldab Pärn, kuidas EKA ei hinda tema tööd ning ta on alustanud läbirääkimisi Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakooliga (BFM), et animatsiooniosakond sinna üle kolida.

Pärn rääkis Postimehele, et kirjutas kirja tudengitele siis, kui sai teada, et kuulutati välja uued valimised vabade kunstide animatsiooniosakonna juhataja ja professori leidmiseks. «Siis ma sain aru, et on mängitud mingeid mänge ja koos abikaasaga otsustasime EKAst ära minna,» ütles Pärn, kes valiti nimetatud ametitesse juba 2014. aastal viieks aastaks.

«Ma informeerisin sellest oma tudengeid,» lisas ta kirja kohta. Pärn ei ole jätkuvalt rahul sellega, mismoodi ülikooli nõukogu asju ajab.

Pärn rääkis, et väide, nagu tema tudengitele saadetud kirjas peegelduks ebalojaalsus, toodi välja nõukogus ja see oli tema sõnul üks süüdistustest, mis talle esitati. «Kui kohtusin nõukoguga, tuli EKA rektor Mart Kalm välja väitega, et mind oleks pidanud kohe lahti laskma. Öeldi otse, et ma olen EKA reetur. See oli üks nõukogu mõjutamise katseid, mis ilmselt õnnestus,» rääkis Pärn.

Pärna petmine

«Sama nõukogu andis mulle mandaadi kuni 2019. aastani, kuid minu leping lõppeb kahe kuu pärast.​ Leping lõppeb 31. augustil ja kui mind oleks nüüd valitud, oleks ikka asi olnud nii, nagu ta praegu on. Sellised mängud ei ole mulle vastuvõetavad,» jätkas Pärn.

«Ma arvan, et Andres Tali (EKA vabade kunstide dekaan - toim.) on käitunud ebaeetiliselt, tema organiseeris selle uuesti valimise,» ütles Pärn. Ta rääkis, et kahe aasta tagustel palgaläbirääkimistel teadsid nii Tali kui toonane EKA rektor Signe Kivi, et tulemas on uus Euroopa seadus, mis annab neile võimaluse kuulutada välja uued valimised. «Nemad tööandjana aga ei valgustanud mind, mida tähendab kaheaastase lepingu allakirjutamine ja see tähendas töötaja petmist,» ütles Pärn. 

«Uuel nädalal valitakse Tali uuesti vabade kunstide osakonna dekaaniks, kuid seda ei tohiks teha, sest ta on käitunud ebaeetiliselt,» lisas Pärn.

Kahju EKA mainele

Nõukogus menetleti Pärna sõnul ka tudengite kirja, millele oli Pärna toetuseks alla kirjutanud 49 tudengit. «Tali väitis, et see kiri on minu fabritseeritud ja mainis midagi ajupestud tudengitest,» ütles Pärn.

Sellega lõpetati tudengite kirja menetlemine, Pärna sõnul ei võetud kirja kui argumenti. «Sealt algas see protsess. Tudengid olid väga solvunud ja nemad alustasid rahvusvahelist möllu, mis nüüd käib,» jätkas Pärn.

«Oma käitumisega on Tali EKAle põhjustanud korvamatu kahju ja mitte ainult EKAle, vaid juba kogu Eesti kultuurile,» lisas Pärn. «Tali tõttu käivitus EKA mainet kahjustav kampaania, mis ei ole kaugeltki veel lõppenud.»

Läbirääkimised BFMiga

Pärna sõnul pidasid tema, EKA endine rektor Signe Kivi, EKA animatsiooni osakonna dotsent Ülo Pikkov, Tallinna Ülikooli rektor Tiit Land ja BFMi juhataja Katrin Saks aga juba alates 2014. aastast läbirääkimisi selles osas, kus oleks animatsiooniosakonnal parem jätkata, kas BFMis või EKAs. «Läbirääkimisi peeti korduvalt, arutasime plusse ja miinuseid,» kinnitas Pärn. 

«Olen siiamaani seisukohal, et kui ma näen, et toimiv osakond, mis on ka rahvusvaheliselt väga edukas, tahetakse mingite intriigide pärast põhja lasta, siis kindlasti ei ole ma EKA patrioot, vaid näen, et see on Eesti kultuur, mis kannatab,» rääkis Pärn. «Kui ma saan selle osakonna päästa sellega, et ma alustan protsessi selle üleviimiseks teise kooli, mis loodetavasti suhtub filmitegemisse teistmoodi, siis ma seda ka teen ja ma ei häbene.»

«Tudengid tahavad mind tagasi ja kui nad jätkavad oma protesti, liigume samm-sammult ja vaatame, mis tuleb edasi,» lisas Pärn ja kinnitas, et BFMi ülekolimine on kindlasti üks variant. 

«Ma kirjutaksin ka praegu sellele kolm kuud tagasi saadetud kirjale alla,» ütles Pärn. «Ma võitlen oma osakonna eest ja kui vaja, siis käitun samamoodi.»

Priit Pärn edastas Postimehele kirja, mille ta oma tudengitele märtsis saatis:

Dear Students, Dear Friends!

Future of Animation department

In 2014 I was elected second time for five years to the position of  professor  in animation department. In negotiations about salary the administration of EKA offered me the minimum salary and they also refuse to hire Olga. The situation was: if I don’t sign the contract and we leave EKA our students who already study in animation department  and 1st year MA students accepted to school will stay without teachers. As you know Ülo don’t have experience in tutoring.  So I was in a way  morally  trapped. Finally they made the next proposition: I will stand down from position of the head of department and Ülo will take this position. Also for beginning the contract will be just for two years and then will be new salary negotiations. From their side they will hire Olga as 50 % dotsent (Assistant of professor).

Sorry to explain so long but it is important to understand the point.

Our negotiations took place in August 2014. 1st of January 2015 there came a new European law: all contracts with teachers should be without terms. This means that even I was elected for 5 years I have to candidate this year again.

Of course administration of EKA knew this in August 2014 but they didn’t tell this to me. It was well prepared plan how to get rid from Pärn’s. Why? Ask Andres Tali. Ask Ülo.

Also rector Kalm supported idea of new elections.

I don’t candidate anymore. There is no sense. I am sure the decision is already made. I don’t know who will be new professor and head of Animation department.  May-be Ülo. Or Raivo Kelomees? In the end of December there was already attempt to put Raivo Kelomees on the position of the  head of Animation department instead of Ülo during his free semester.

Some days ago dean Andres Tali wrote to Olga that from September there is no need for her.

So from September Olga and I will be not any more in EKA.

For us it is really sad to leave you. But we are kicked out and we will go. We will go totally. No  teaching, no consulting, no tutoring.

Small hope.

During all existence of Animation department EKA refuse to accept our difference as a film department.

This is one reason why I had from 2014 negotiations with BFM about transition of  animation department to BFM. Year ago the decision was almost done. Then by different reasons the process stopped. Some weeks ago I contacted again BFM and they are still ready to take us. But our rector Mart Kalm refused meeting with rector of  Tallinn University (BFM is a part of TU) and me.

Administration of  EKA have never been interested in results of teaching. Important for them is just amount of students because this is a source for money.

And I know they are afraid of protest or demand of students.

 Can we meet next Wednesday 16.03.2016 at 12 for example? In animation department.

 Priit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles