Eesti Kinoliit muretseb animatsiooniõppe pärast

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiakadeemia animatsioonitudengite protestiplakat.
Kunstiakadeemia animatsioonitudengite protestiplakat. Foto: Repro

Eesti Kinoliit tegi avaliku pöördumise haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi ja kultuuriminister Indrek Saare poole.

«Viimastel nädalatel on meedia vahendusel avalikkuse tähelepanu pälvinud konflikt Eesti Kunstiakadeemia ning animatsiooniosakonna professori Priit Pärna vahel. Seni on nähtud poolte võimetust jõuda edasise töö jätkamise osas kokkuleppeni kui EKA siseasja. Animatsiooniõppe jätkusuutlikkus on aga oluline eesti filmikultuurile tervikuna. Et tänased diskussioonid ei ole viinud lahenduseni, peab Eesti Kinoliit hädavajalikuks juhtida ministeeriumide tähelepanu küsimuse kultuuriloolisele tähtsusele.

Animatsioon on filmikunsti lahutamatu osa nii oma esteetika kui narratiivi poolest. Eesti animatsioon oma eripärasusega on äratanud ennekõike Priit Pärna ja tema õpilaste sünonüümina rahvusvaheliselt olulist tähelepanu. Eesti animafilmi tuntakse ja hinnatakse kogu maailmas nii kunstilise julguse kui võimsate eksistentsiaalsete teemade tõstatamise poolest.

Üks osa mis tahes kultuurivaldkonna jätkusuutlikkusest on võime koolitada kunstiliselt kõrgel tasemel järelkasvu. Eesti Kunstiakadeemia ja Priit Pärna koostöös on seda alates 2006. aastast Eestis ka tehtud. Nüüdseks kulmineerunud erimeelsuste tõttu on tekkinud oht animatsiooniõppe järjepidevusele, mis tõstab probleemi kõrgemale pooltevahelisest vaidlusest. Küsimus ei ole animatsiooniosakonna tehnilises jätkamises, vaid õppekava põhialuste säilimises. Seetõttu ei ole ebakindlad pelgalt õppivad ning õpinguid alustavad tudengid, sealhulgas arvukad välisüliõpilased, vaid ka filmivaldkonna esindajad.

Eesti Kinoliit leiab, et tegemist ei ole ühe ülikooli siseküsimusega, vaidlusega juhtkonna ja õppejõu vahel, vaid olulise haridus- ja kultuurivaldkonda puudutava teemaga.

Hetkel, kaks kuud enne õppeaasta algust, on olukord animatsiooni õppetoolis kriitiline ning õppe kvaliteetne jätkumine nii tudengite kui valdkonna jaoks ääretult muret tekitav. Tupikseisu lahendamiseks tuleb diskussioon viia uuele tasandile, lisada arutellu objektiivne osapool, kes seisaks tudengite, animakunsti ja õppekvaliteedi säilimise eest tervikuna. Leiame, et selleks osapooleks saavad olla vaid ministeeriumid.

Valdkonna eest vastutavate ametkondadena palume mõlemaid ministeeriumeid lahenduse otsimist juhtida.

Et Eesti Kinoliit seisab filmivaldkonna jätkusuutliku toimimise ja arengu eest, oleme valmis vajadusel pakkuma omapoolset abi probleemiga tegelemisel. Tulenevalt olukorra pakilisusest, ootame ministeeriumidelt initsiatiivi lahenduse leidmiseks.»

Eesti Kinoliidu juhatus

20. juunil 2016

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles