Algab Viljandi folk! Siin tippe, kuidas võtta festivalist täislaks!

Aurelia Aasa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Folk 2014 sai avapaugu.
Viljandi Folk 2014 sai avapaugu. Foto: Jelena Rudi

25. juulil, saab hoo sisse XXIV Viljandi pärimusmuusika festival, mis pakub tantsu ja tralli pühapäeva hilisõhtuni. Et folgist viimast võtta, tasub aga silma peal hoida ka üritustel, mis toimuvad lavalaudadest väljapool! Siin mõned ideed, et vältida kontserdite üledoosi ja täiel rinnal pikka nädalavahetust nautida.

Kontserdid (!)

Muusikafestivalil tundub kontserditest osavõtt elementaarsena, aga folgi külastajatel esineb sageli tendents telklasse või murulapile liiga kauaks pikutama jääda ja kontserdid maha magada. Seega, programm varakult valmis ja muusikat nautima!

Esinejate nimekirjaga saab tutvuda siin! Folk-muusika kaugemad inimesed, võivad aga võtta šnitti Svjata Vatra folgisoovitusest!

Viljandi järv

Eelmise punktiga veidi vastuoluline, ent kui aja (ja päikesega) piiri pidada võib järve ääres peesitada küll. Vapramad võivad ette võtta ka 12-kilomeetrise matka mööda järveäärt jooksvat terviserada. Kui olek on öö-läbi kestnud peost veel liiga uimane, ei tasu nii pikka matka ehk siiski plaanida ning piisab ka Lossimägedest avaneva järvevaate nautimisest.

Väike jalutuskäik linnas

Kel soov festivalialast kaugemale jõuda ja veidi Viljandit või selle ümbrust tundma õppida, saab osa võtta ekskursioonidest. Viljandi linna peidetud pärleid, ajalugu ja eluolu tutvustab külastajatele ajaloolane ja jutuvestja Ott Sandrak.

Ott Sandrakuga saab jalutuskäigule minna reede (29.07) ja laupäeva (30.07) keskpäeval. Tuur kestab orienteeruvalt poolteist tundi ning pileti saab lunastada kolme euro eest.  

Kellele ajalooline linnaretk tundub liiga tavalisena, saab minna loodusguru Peep Tobrelutsu loodusretkele, mis liigub läbi vanalinna loodusliku allikani. Ajaloolise poole kõrval avab loodusretk ka mütoloogia-ja pärimusmaastikku.

Tuur algab laupäeval (30.07), 20:45, Kondase keskuse eest. Kaasa tasub võtta rohus kõndimise jalatsid ja anum allikavee jaoks.

Intellekti laks

Kel tekib vajadus filosoofialaengu järele, saab osa võtta Ööülikooli loengust. Sel korral on teemaks «Naise hääl», mille üle arutlevad folklorist Merili Metsvahi, muusik, kunstnik ja hauakaevaja Kalev Rajangu ning muusik Jaak Johanson. Muusikalise poole eest hoolitseb Juhan Suits.

Loeng toimub festivali avapäeval, 28.07 kell 21:00, Pärimusmuusika aida väikeses saalis.

Viljandi Folk 2014 sai avapaugu. Foto:
Viljandi Folk 2014 sai avapaugu. Foto: Foto: Jelena Rudi

Soov midagi uut õppida?

Kes soovib muusika kuulamise asemel vahepeal ise midagi meisterdada, saab osa võtta festivali töötubadest, mida on kavas üle 30ne (!). Töötubade hulka kuuluvad nii rahvapärimusest vestvad jututoad kui ka näiteks algajatele ja juba kogenud muusikutele mõeldud pillimängutunnid.

Täpse töötubade kavaga saab tutvuda siin.

Kõht tühi?

Kel friikartulid enam sisse ei mahu, võib külastada eelmisel aastal avatud pizza-kohvikut Amrita (Tallinna tn 29A), kus pakutakse maitsvaid pizzasid ka veganitele. Külastada tasub ka linna üht populaarseimat toidukohta, Rohelist Maja (Koidu 2). Kel soov veidi nostalgitseda võib kohvi ja kooki nautida Viljandi ühes vanimas, kunagises üle-linna toidukohas, Viljandi Kohvikus (Lossi 31).

Hoiame loodust!

Et vähendada festivalil tekkivat prügi hulka on Viljandis kohal korduvkasutatavate joogitopside algatus Topsiring. Topsiringi telgist saab lunastada paari eurose korduvkasutatava topsi, kuhu võib toitlustajatel paluda jooki serveerida. Hiljem topsi tagastades, saab loomulikult tagasi ka pandi!

Kel kotis ruumi, võib oma kruusi aga loomulikult ise kaasa võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles