Eesti-Laose-Prantsuse film valiti Londoni filmifestivali programmi (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Prantsuse-Laose koostööfilm “Kallis õeke”. Kaader filmist
Eesti-Prantsuse-Laose koostööfilm “Kallis õeke”. Kaader filmist Foto: Kaader filmist

Eksootiline Eesti-Prantsuse-Laose koostööfilm «Kallis õeke» valiti maailmakuulsa BFI London filmifestivali programmi. 

Õudusfilmi sugemetega põnevusdraama pimedaks jääva aasialanna, eestlasest ärimehe ja nende abielu segi pöörava teenijatüdruku suhetest linastub festivali žanrifilmide programmis Dare kõrvuti tipprezhissööride Park Chan Wook, Albert Serra, Emir Kusturica ning Alex Taylorí värskete linateostega.

 Filmi autoriks on Laose tõusev Laose naisrezhissöör Mattie Do, peaosades Lao popmuusikastaar Vilouna Phetmany, debütant Amphaiphun Phommapanya ning paljude Eesti vaatajate lemmik Tambet Tuisk.

 BFI London programmi koostaja Kate Taylori sõnutsi on see «erakordne, kuidas kaunis arthouse draama käsitleb sotsiaalset ebavõrdsust, kolonialismi ja seksuaalpoliitikat, jäädes samal ajal närvikõditavalt hirmutavaks.»

 Eelmisel kevadel eksootilise Laose karmides tingimustes üles võetud filmi valmimisse andis olulise panuse peamiselt eestlastest koosnev tootmis- ja võttemeeskond. Oma mängufilmidebüüdi teeb mitmete reklaamifilmidega tuntust kogunud operaator Mart Ratasepp ja  helilooja Sten Sheripov, filmi järeltootmist juhendas Uku Toomet stuudiost Orbital Vox.

 «Eelkõige tõukas meid filmi tegema unikaalne kombinatsioon õudusfilmist ning Eesti segaseid 90ndaid meenutav Laose olustik. Filmi valmimine oli loomulikult paras seiklus, seda nii võttekoha kui Eesti, Prantsuse ja Laose kultuurierinevuste tõttu, kuid meeskond andis endast parima. Oleme tulemusega igati rahul,» kommenteeris produtsent Sten Saluveer.

 «Loomulikult on see suur tunnustus Eesti filmitegijatele, et oleme valitud Suurbritannia olulisema ja maailma mõistes tippfestivali programmi koos Laose ning Prantsuse kolleegidega, ning see tõestab, et Eesti ja rahvusvahelisel filmikoostööl jätkub läbilöögivõimet,» lisas kaasprodutsent Helen Lõhmus.

«Kallis õeke» linastub BFI London programmis oktoobri alguses, film jõuab Eesti kinolinale talvel. Madalaeelarvelise filmi tootsid Lao Art Media (Laos), Screen Division (Prantsumaa) ja Oree Films (Eesti).

Valmimist toetasid Eesti Filmi Sihtasutus, Kultuurkapital, Orbital Vox Stuudiod ja erainvestorid. Filmi levitavad Kanada zanrfilmide ettevõtte Raven Banner ning maailmakuulus Los Angelesi žanrfilmide tootja- ja levitaja XYZ (The Raid).

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles