ERSO vaatab tulevikku

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
ERSO 90.
ERSO 90. Foto: ERSO

18. detsembril 1926. aastal läks eetrisse Raadio Ringhäälingu esimene saade. Seda võib tinglikult nimetada ka Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) sünnikuupäevaks, kuigi toona ei tegeletud otseselt orkestri loomisega. 

Eesmärk oli hoopis äsjaloodud raadiojaama eetriaega muusikaga sisustada, stuudios andis kontserdi trio koosseisus Hugo Schütz (viiul), Alfred Vaarmann (tšello) ja Abba Sivitski (klaver). Just sellest tuumikust sai alguse aastakümneid raadioorkestrina tuntud kollektiiv, mis 1975. aastast kannab nime Eesti Riiklik Sümfooniaorkester.

Esialgu moodustasid orkestri põhirepertuaari kergemat laadi tantsumuusika ja operetikatkendid, sest raadioorkester pidi suutma rahuldada igasuguse maitsega kuulajaid. Järk-järgult hakati pakkuma aga tõsisemat muusikat. ERSO esituses on Eesti Rahvusringhäälingu heliarhiivi talletatud suurem osa Eesti heliloojate sümfoonilisest loomingust.

Märksõnad

Tagasi üles