Hiina publik on Arvo Pärdi muusikast lummatud

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester on 19.-25. novembrini kontserdireisil Hiinas, fotol Wuhani kontsertsaal.
Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester on 19.-25. novembrini kontserdireisil Hiinas, fotol Wuhani kontsertsaal. Foto: Erakogu

Arvo Pärdi loomingut ja eesti muusikuid saadavad Hiina turneel meeliülendavad emotsioonid.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester on 19.-25. novembrini kontserdireisil Hiinas, kus Risto Joosti juhatusel esitatakse Arvo Pärdi loomingust «Cantus Benjamin Britteni mälestuseks», «Aadama itk», «Fratres» ja «Te Deum».

Kontserdid Pekingis, Wuhanis ja Changshas on möödunud suure menuga. Huvi on olnud väga suur, ligi 2000-kohalised saalid on välja müüdud, publik varieerub lastest eakateni ja nende hulgas on ka palju eelkooliealisi. Esinejate sõnul kuulatakse Pärdi nõudlikku muusikat sellegipoolest väga tähelepanelikult ja kontsentreeritult. Hiinlased on kontserdid vaimustusega vastu võtnud ja kiitusega ei ole kitsi publik ega kohalik ajakirjandus. Kõik senised esinemised on lõppenud publiku tungival soovil lisapalaga, milleks on Arvo Pärdi «Vater Unser».

Risto Joost märkis, et kuna varem pole Eesti muusikakollektiivid Hiinas Arvo Pärdi loominguga täispikka kontserti andnud, siis oli raske publiku vastuvõttu ennustada. «Senine tagasiside kolmes kontserdipaigas on olnud aga väga siiras ja ülev,» lisas Joost.

EFK laulja Karin Salumäe on vaimustatud Wuhani kontserdimaja interjöörist ja suurepärasest akustikast. «Kui võrrelda praegust turneed 2014. aasta sügisel toimunud kammerkoori kontserdireisiga, siis seekord tajume publiku suuremat teadlikkust ning võimet nautida ka muusikalisi pausihetki, mis Pärdi teoste mõistmisel on nii olulised. Oleme väga rahul ja õnnelikud kogedes siinse publiku sooja vastuvõttu ja siirast aplausi, aga ka kõrgel tasemel kontserdikorraldust,» lisas Karin Salumäe.

Changsha muusik ja muusikakriitik Jeffrey Young'i sõnul sai ta vahetult pärast Wuhanis toimunud kontserti kolleegidelt mitmeid soovitusi kindlasti kontserti Changsha’s külastada. «Arvo Pärdi muusika teie koori ja orkestri esituses on midagi tõeliselt erakordset, meil oli suur au olla selle erakordse kultuurisündmuse tunnistajateks ja oleme pisarateni liigutatud Arvo Pärdi muusika meeliülendavast mõjust,» ütles Young pärast Changsha kontserti.

EFK ja TKO kontserdireis jätkub kahe kontserdiga 24. novembril Shanghai kontserdisaalis ja 25. novembril Shanghai Jiadingi kontserdisaalis.

Turnee korraldaja on Tallinna Kultuuriamet koostöös Pekingi Keelatud linna kontsertorganisatsiooniga Beijing Poly Forbidden City Theatre Management Co. Ltd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles