Pillifond esitles hinnalisi ajaloolisi keelpille

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Pillifond esitles täna kuut ajaloolist maailmatasemel keelpilli, mille koguväärtus on ligikaudu 800 000 eurot. Kollektsioon, kus on neli viiulit, üks altviiul ja tšello, on soetatud koostöös erasektoriga.

Pillidele saavad kandideerida kõik Eesti Vabariigi kodanikud, kes on vastava eriala (viiul, altviiul, tšello) omandanud või omandavad seda rahvusvaheliselt tunnustatud (akrediteeritud) muusikaõppeasutuses.

Taotlemiseks tuleb esitada viimase kahe aasta loominguliste saavutuste kirjeldus ja järgneva kahe aasta plaan, erialane CV ja kahe rahvusvaheliselt tunnustatud sama eriala spetsialisti soovitus.

Pilli kasutusse andmise otsustab Eesti Pillifondi ekspertkogu, mille liikmeid ei avalikustata. Lisainformatsioon pillidele kandideerimise osas on leitav Eesti Pillifondi kodulehelt pillifond.ee.

Pillifond tagab pillide hoidmise kuni väljarentimiseni nõuetekohastes tingimustes ja instrumentide hoolduse selleks õigusi omavate meistrite poolt

Eesti Pillifond esitles pillikollektsiooni, mille väärtus on ligikaudu 800 000 eurot. 
Eesti Pillifond esitles pillikollektsiooni, mille väärtus on ligikaudu 800 000 eurot. Foto: AFP / Scanpix

Kollektsiooni kuuluvad:

Giuseppe Gagliano ja tema venna Antonio ühistööna vahemikus 1775-1780 valminud viiul, mis on kuulsa perekonna esindajate suurepärase töö näide, omapärase puujoonisega materjalist, erksa, särava ja ülemheliderikka kõlaga.

Nicola ja Giuseppe Gagliano poolt 1723. aastal valminud viiul. Nicola ja tema vend on Napoli viiulimeistrite Gaglianode perekonna hinnatuimaid esindajaid pärast dünastia rajajat Alessandro Gaglianot. Antud instrument on Nicola ja tema poja Giuseppe ühistöö. Viiul on Stradivari mudelil põhinev, ilusa pehme, elegantse kõlaga, Itaalia instrumentidele omase sära ja rikkaliku tämbriga.

Viiulimeister Enrico Catenari poolt 1680. aastal valminud viiul, mille mudel on Amatisé. Pill on kaunikõlaline, itaaliapärase tämbriga, kandva alumise ja särava ülemise registriga.

Altviiul, varane Inglise instrument, mille meister arvatavasti Thomas Urquhart, valminud vahemikus 1650-1700. Ajaloolisi altviiuleid on väga vahe säilinud. Instrument on keskmise suurusega, ühtlase ilusa pehme kõla ja sisuka tämbriga.

Eesti Pillifond Esitles hinnalisi keelpille.
Eesti Pillifond Esitles hinnalisi keelpille. Foto: Eero Vabamägi

Auguste Sebastien Bernardeli ilmselt 1802. aastal valminud viiul. Bernardel on üks kõige märkimisväärseimaid viiulimeistreid, tuntud kui Bernardel Pére. Töötas tuntud meistrite tegevuskohas Mirecouris ja Pariisis. Instrument on suure ja sügava kõlaga ning täidlase alumise registriga.

Francois Furrier Nicolas poolt 1798. aastal valminud tšello. Tema valmistatud olid kõik Napoleoni õukonnaorkestri keelpillid, seega on võimalik, et ka käesolev eksemplar. Kasutas Stradivari mudelit, eriti hoolikalt valis puud. Proportsioonid on detailselt paika pandud, tema tšellod on ehitatud kõrge meisterlikkusega, on kaunid ja täidlase kõlaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles