Pillifondi keelpillidele kandideerib 23 interpreeti

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pillifondi hinnalised keelpillid.
Eesti Pillifondi hinnalised keelpillid. Foto: Eero Vabamägi

Eesti Pillifondi esimesele kuuele keelpillile kandideerimiseks laekus kokku 23 avaldust: 14 viiulitele, kuus tšellole ning kolm altviiulile. Pillide kasutusse andmise otsustab Eesti Pillifondi ekspertkogu veebruarikuu jooksul.

«Pillidele kandideerinud Eesti interpreetide hulgas on kollektiivide esiviiuldajaid ning tšelliste, välismaal tegutsevaid silmapaistvaid soliste, rahvusvahelistel konkurssidel osalejaid ja juba preemiaid võitnud noori muusikuid ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõude ja üliõpilasi,» ütles Pillifondi juhatuse liige Marje Lohuaru. 

Eesti Pillifondi pillide hulka kuuluvad kuus väärtuslikku keelpilli: viiul, mis on Giuseppe (Joseph) Gagliano ja tema venna Antonio ühistöö (valminud vahemikus 1775-1780); viiul, mille meistrid on Nicola ja Giuseppe (Joseph) Gagliano (valmimisaasta 1723); tšello, mille meister on Francois Fourrier Nicolas (valmimisaasta 1798). Viiul,  mille meister on Enrico Catenar (valmimisaasta 1680); altviiul, mille meister on arvatavasti Thomas Urquhart (valminud vahemikus 1650-1700) ning viiul, mille meister on Auguste Sebastien Bernardel (võimalik valmimisaasta 1802).  Eesti Pillifondi kollektsiooni koguväärtus on praegu ligikaudu 800 000 eurot.

Eesti Pillifondi kollektsiooni pillid kuuluvad erainvestoritele, kes annavad instrumendid Pillifondi vahendusel tähtajaliselt muusikute kasutusse. Lisaks emotsionaalsele väärtusele pakuvad ajalooliselt väärtuslikud pillid investoritele aastatega investeeringu väärtuse kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles