Akadeemik Jaan Undusk: eks see plahvatuse ootus olegi see, mis elu kunstiks teeb

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Underi ja Tuglase kirjanduskeskus,  kirjanik ja kirjandusteadlane Jaan Undusk keskuse muuseumiosakonnas Nõmmel.
Underi ja Tuglase kirjanduskeskus, kirjanik ja kirjandusteadlane Jaan Undusk keskuse muuseumiosakonnas Nõmmel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kui Tuglast, kelle loomingu uurimisega algas Jaan Unduski teekond kirjandusteadlasena, on nimetatud eesti kirjanduse paavstiks, siis tänavuse kultuurkapitali aastapreemia laureaati Unduskit on põhjust pidada eesti kirjandusilma Midaseks. 

Kirjanikke portreteerides on Jaan Undusk kasutanud ekspressiivseid võrdlusi. Luban nüüd seda ta endagi kohta teha. Minu meelest on Undusk nagu kuningas Midas: kõik, mida ta puudutab, muutub tunnetuslikuks kullaks. Võiks loetleda varasemaid käsitlusi, esseid, novelle ja näidendeid, mida on saatnud tunnustus. Nüüd siis «Eesti kirjanike ilmavaatest», kahtlemata eelmise aasta kultuurisündmus, tähtteos, mis jääb valgustama kauaks meie kirjandusilma.

-Mida sulle endale tähendas selle oopusega valmis saada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles