«Kiirete ja vihaste» viimane hale susin

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kiired ja vihased 8» üks vähestest meeldejäävatest stseenidest on võiduajamine Havannas.
«Kiired ja vihased 8» üks vähestest meeldejäävatest stseenidest on võiduajamine Havannas. Foto: outnow.ch

Pange tähele, pealkirjas on «viimane», mitte «viimne», sest selle frantsiisi kaheksas osa ei jää viimaseks, üheksas ja kümnes on juba tegemises. Miljardimasin ei tohi seisma jääda. 

«Kiired ja vihased 8» on pettumus. Kaks aastat tagasi, 2015. aasta aprillis kirjutasin «Kiired ja vihased 7» arvustuses: «Täiesti absurdne, kui edukaks saab seeria filme ainult sellest, kuidas karmid mehed ja kaunid naised kallite autodega ringi kihutavad ja neid katki teevad. Seitsmes film on selles suhtes saavutanud seeria apoteoosi.» Lühidalt, seitsmes osa tegi seda, mida terve selle sajandi jooksul (esimene film jõudis kinodesse 2001) Dom Toretto kamp kõige paremini oskab.

«Kiired ja vihased 8»
«Kiired ja vihased 8» Foto: outnow.ch

Ma ootasin kaheksandalt osalt samasugust peadpööritavat tulevärki, millega iga eelmine osa on suutnud oma eelkäija üle trumbata. Jah, «Kiirete ja vihaste» seeria on tobe ja lollakas, füüsikaseadused siin ei kehti, aga see on eepiliselt tobe ja lollakas. Paar tundi puhast eskapisimi. Kahjuks pole uues filmis enam nii überjaburaid stseene nagu autoga lendava helikopteri pihta hüppamine, et selle külge turukotitäis granaate riputada. Või superautoga läbi kolme (mitte kahe, see oleks lahja) Abu Dhabi pilvelõhkuja hüppamine.

«Kiirete ja vihaste» stiilis absurdi on tänavu vähe: vast kõige paremini jääb meelde, kui jääl kihutava torpeedoga jääkeeglit mängitakse. Või kui Ramon Lamborghini uksega Teji väikese tanki (just nimelt, siin on väike tank nagu leitnant Hubert Gruberil kultussarjas «’Allo ’Allo!») järel surfab. No ja muidugi stseen, mis kõigile, kes frantsiisi vastu huvi tunnevad, treileris juba ära näidati: võiduajamine Vene tuumaallveelaevaga mööda jäämerd. Oleks ma vaid teadnud, et filmi alguse kihutamine Havannas jääb ainukeseks vana kooli «K&V» stiilis pärliks, oleks varem koju saanud!

«Kiired ja vihased 8»
«Kiired ja vihased 8» Foto: outnow.ch

Loomingulisemat lähenemist näitas stseen New Yorgis kurja häkkeri poolt üle võetud isejuhtivate autodega. Ehk näidatakse meile sellega hoiatuskirja seinal: vaat mis sellest asjade internetist võib saada. Aga ulmelise tõsiselt võetavuse rikub, nagu ikka, häkkimise protseduur ise, mis Hollywoodi nägemuses on nagu võlumine Harry Potteri maailmas: piisab, kui midagi pseudoladina keeles pobiseda ja võlukepikesega rapsata.

«Kiired ja vihased 8»
«Kiired ja vihased 8» Foto: outnow.ch

Aga kui eriefektid lahjaks jäävad, mis siis järele jääb? Karakterid ja näitlejatööd? No andke olla, see asi liigub juba ammu madalaima ühisnimetaja nullikursil. Toretto lihtsalt hakkab vananedes järjest sentimentaalsemaks muutuma. Üle tavotist ja Los Angelese karmidest tuultest küntud palge veereb üksik kibe mehepisar. Kuidas kellelegi, aga vähemalt minu jaoks on Briani-nimelise stseen (et nad ikka sellest üle ei saa, kuidas Paul Walker ennast surnuks sõitis) selle aasta filmilääguste esikolmiku kindel kandidaat. Ja meil on alles aprillikuu. Mis puutub Vin Dieselisse, siis tema parim näitlejatöö on endiselt Groot filmis «Galaktika valvurid» (2014), kus ta tegi ainult häält ning tal oli ainult üks lause: «I am Groot!» Paras Jason Stahamiga selgapidi kokku siduda ja vastuvoolu ujuma panna, las siis näitlevad.

«Kiired ja vihased 8»
«Kiired ja vihased 8» Foto: outnow.ch

Niisiis, eriefektid on lahjemad, kui oodanud oleks, tegelased ujuvad samas vanas vormis ja mis siis üle jääb? Särtsakas ja originaalne süžee? Vaevalt küll. Juba varem on frantsiis seebiooperlikke võtteid kasutanud. Mäletate, kui Letty mälu kadus ja uuesti imelisel moel tagasi tuli? Seekord tuleb välja, et Dom «kõige tähtsam on perekond» Torretto on vahepeal ühe naisvõmmiga maganud, mille tulemuseks lapsuke. Nüüd saab eelmainitud kuri häkker, kes samuti minevikust välja hüppas, selle abil tema saba keerata ja omaenese jõugu vastu mängima panna. Antagonisti Cipherit (nom de guerre nagu 12-aastasel koodikauboil) mängib erilise veenvuseta Charlize Theron. Selle poolest sobib ta ansamblisse hästi.

«Kiired ja vihased 8»
«Kiired ja vihased 8» Foto: outnow.ch

Mina süüdistan selles kõiges režissöör F. Gary Grayd. James Wan suutis seitsmendas filmi täpselt samadest koostisainetest täpselt samas köögis – produtsendid, stsenaristid ja näitlejad on ju samad – täiesti söödava hamburgeri kokku keerata. Ka Gray viimane töö «Straight Outta Compton» polnud filmina suurem asi. Mõtlesin, et küllap on selles süüdi asjaolu, et produtsentideks samad tegelased, kellest film räägib: Ice Cube, Dr. Dre jt. Sellisel juhul on kunstilist väärtust lahjendavad kompromissid kerged tulema.

Olgu Gray annete ja kriitikute arvamusega kuidas on, selleks ajaks, kui te seda teksti loete, on film esimesed sajad miljonid juba teeninud ja püstitas ka Eestis avanädalavahetuse kassarekordi. Eelmine tõi sisse poolteist miljardit(!) dollarit, ma oleks üllatunud, kui käesolevast vähem raha välja väänataks. 

  • «Kiired ja vihased 8» 2017
  • Režissöör F. Gary Gray, osades Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Charlize Theron, Kurt Russell, Jordana Brewster, Helen Mirren, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Nathalie Emmanuel
  • Kinodes alates 14. aprillist, pikkus kaks tundi ja 16 minutit
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles