Enn Kunila kogus on olulisim koht Konrad Mäe töödel

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Kunila maalikollektsiooni näituse avamine Firenzes
Enn Kunila maalikollektsiooni näituse avamine Firenzes Foto: Meeli Küttim

Kunstikoguja Enn Kunila annab aru. 

1. Millest ja millal sai teie kunstihuvi alguse? Kelle teos oli kollektsioonis esimene?

Minu kunstihuvi on pärit lapsepõlvest. Kodus oli kunsti ja tavapärased olid käigud ema käe kõrval näitustele ja kunstimuuseumi. Kadrioru kunstimuuseumis puutusin esmakordselt kokku Konrad Mäe maalidega. Sellest saadud eriline elamus ja kiindumus Konrad Mäe loomingu vastu saadab mind tänaseni.

Iseseisvat elu alustades ja võimaluste tekkides soetasin endale kunsti kodu kaunistamiseks ikka juurde. Mõte kollektsioneerida kunsti tuli oluliselt hiljem, siis kui kõik maalid enam koduseintele ei mahtunud ja tuli otsustada, kuidas edasi. Üks unistusi seoses kollektsiooniga täitus siis, kui õnnestus soetada esimene Konrad Mäe maal «Vaade Viljandi lossivaremetest».

2. Milline periood paelub teid kunstiajaloos kõige rohkem?

Olen pühendunud eesti kunstile ja minu kunstikollektsiooni keskmeks on eesti kunsti nn kuldaeg – s.o periood 20. sajandi algusest kuni nõukogude ajani. Seda perioodi iseloomustab eelkõige keskendumine värvile. Kompositsiooni, värvi ja faktuuriga seotud küsimused ongi minu jaoks maalikunstis kõige olulisemad.

3. Kui suur on praegu teie kunstikogu?

Kollektsioonis on esindatud enam kui 60 autorit.

Oma maalikollektsiooni suurust hindan võime järgi tutvustada eesti maalikunsti nii Eestis kui ka võõrsil toimuvatel näitustel selle kõige kõrgemal tasemel. Soetan kollektsiooni ainult väljapaistvate eesti kunstnike töid, mis autorit kõige paremal moel esindavad.

Konrad Mägi «Itaalia maastik. Rooma», 1922–1923. Õli/lõuend
Konrad Mägi «Itaalia maastik. Rooma», 1922–1923. Õli/lõuend Foto: Repro/Enn Kunila kogu

4. Milline teos või sari või kelle kollektsioon on teile nende seas kõige väärtuslikum?

Olulisim koht minu kollektsioonis on kahtlemata Konrad Mäe töödel, kelle looming on mind mõjutanud väga isiklikult ja puudutanud sügavalt. Tema värvide jõud on mind emotsionaalselt tugevasti liigutanud.

Koos mõttekaaslastega oleme hakanud Konrad Mäe loomingut tutvustama rohkem ka välismaal ning tema maalid leiavad seal tõesti suurt tähelepanu, kuigi vaatajad ei tea sageli autorist midagi. Need lihtsalt meeldivad! Olen seda korduvalt kogenud oma kollektsiooni välisnäitustel Helsingis, Brüsselis, Roomas, Firenzes.

Konrad Mägi «Capri maastik»
Konrad Mägi «Capri maastik» Foto: Haus galerii
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles