Priit Pärna animafilmist saab lavastus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VAT Teatri lavastuse «Eine murul» tõi lavale  Tanel Saar, näitlejatest teevad kaasa Liisa Pulk, Margo Teder, Meelis Põdersoo, Kaia Skoblov ja Tanel Saar (puudub fotolt) ise .
VAT Teatri lavastuse «Eine murul» tõi lavale Tanel Saar, näitlejatest teevad kaasa Liisa Pulk, Margo Teder, Meelis Põdersoo, Kaia Skoblov ja Tanel Saar (puudub fotolt) ise . Foto: Siim Vahur

Täna, 4. mail, esietendub Eesti Rahvusraamatukogu tornisaalis VAT Teatri uus lavastus «Eine murul», mis toob teatrilavale Priit Pärna kunagise kuulsa samanimelise animafilmi.

Loo lavastas Tanel Saar, näitlejatena astuvad lavale Liisa Pulk, Kaia Skoblov, Margo Teder, Meelis Põdersoo ja Tanel Saar ise. Lavastusele lõi originaalmuusika Madis Muul, kunstnik on Pille Kose, valguskunstnik Sander Põllu ning koreograaf Marge Ehrenbusch.

Priit Pärna animafilm «Eine murul» jõudis avalikkuse ette 1987. aastal. See neljast inimsaatusest pajatav groteskne lugu kujutas tabavalt tollast perestroika-meeleolu. Teos püüdis tähelepanu ka väljaspool Eestit ja see pärjati paljude preemiatega. «Eine murul» on tänaseni üks Priit Pärna tuntuimaid teoseid ja meenutab meile, miks Nõukogude Liit varem või hiljem ikkagi kokku pidi kukkuma.

Lavastaja Tanel Saare sõnul on Pärna joonisfilm teda alati paelunud. «Esiteks haarab mind, kuidas nelja inimese lood nii osavalt kokku on põimitud. Teiseks tunnen ma selles 30 aastat tagasi valminud ühiskonnakriitilises loos ära ka midagi tänase kohta. «Eine murul» on satiir bürokraatia aadressil. Mulle näib, et praegugi peab üksikisik oma unistuste nimel rinda pistma paljude sotsiaalsete, ühiskondlike ja just nimelt ka bürokraatlike õudustega. Läbi alanduste eesmärgi poole. Mind ahvatleb väljakutse leida viis, kuidas see vaimustav animafilm teatraalsesse tegevusse üle tõsta – kuidas leida vasted elavas esituses, Madis Muuli elava muusika saatel. Ja ikkagi mõista, kui kaugele saab ja peab inimene oma unistuste nimel minema?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles