Suvelavastused, mida peaks nägema

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Aardami lavastus «Gogoli disko»
Ott Aardami lavastus «Gogoli disko» Foto: Gabriela Liivamägi

Postimehe kultuuritoimetuse juht ja teatritoimetaja Heili Sibrits noppis uute suvelavastuste nimekirjast välja magusamad marjad, mida sel suvel maitsta tasub.

- Juba mais esietendus Madis Kalmeti lavastuses Gogoli «Hullumeelsuse päevik», mida tasub vaadata nii teksti kui näitleja pärast – monotükis paneb end proovile Tallinna Linnateatri näitleja Argo Aadli. Üht R.A.A.A.M.-i tänavust suvelavastust mängitakse kõikidel suvekuudel nii Tallinnas kui ka üle Eesti.

- Ugala kunstiline juht Ott Aardam võttis kätte Paavo Matsini auhinnatud teksti ja nüüd saab utoopilist tulevikunägemust Viljandist näha just remondist tulnud teatrimajas. PS. «Gogoli disko» publik istub pöördlaval ja juba seegi kogemus olevat äge. Mängitakse juunis.

- Viljandi kultuuriakadeemia 11. lennu diplomilavastus ehk koolitöö, millest võib kasvada midagi palju-palju enamat – Rakvere Teatri esimene suvelavastus «Kellavärgiga apelsin» põhineb Anthony Burgessi kultusteosel. Mängitakse juunis.

- Kahe vananeva naise lugu Kaie Mihkelsoni ja Laine Mägi esituses jõuab juuni teises pooles lavale Laitse Graniitvillas. Põnev materjal, huvitavad tegijad. Aleksander Eelmaa lavastab David Hare’i «Eluhinguse» Eesti Draamateatri sildi all.

- Iirlased ja Üllar Saaremäe, kes neid suudaks lahutada! Viimaseid nädalaid Rakvere Teatrit juhtiv Saaremäe toob Tallinna-Narva maantee lähedal asuvas Loodi Kuivatis välja McDonaghi «Viimase võllamehe», peaosas eestlaste suurlemmik Raivo E. Tamm. Alla 12-aastatele mittesoovitatavat lugu mängitakse juunis ja juuli alguses.

- Et naerda saab, seda lubadust ei julge anda, kuid samas annavad tegijad lootust, et ehk pisut siiski. Jan Uuspõld ja Sepo Seeman ajavad selga naiste riided ning näitavad koos Indrek Ditmanni ja Ago Andersoniga, kuidas elavad Eesti naine ja Soome mees. Lavastust «Iloona ja Jussineni huvitav elu» mängitakse juunis Noblessneris Polygoni Teatrisadamas.  

- Kindlasti ajab naerma Koidula surematu lugu «Säärane mulk ehk Sada vakka tangusoola», kus mehed samuti naisterõivad ülle tõmbavad. Pärnu Endla suvelavastuse taga seisab lavastaja Kaili Viidas, mängitakse juulis ja augustis Koidula muuseumi aias.

- Kui poleks Eili Neuhausi, siis suveteater Ida-Virumaale ei jõukaski. Anton Tšehhovi «Provintsitraagikutes» mängib tõeline raskekahurvägi: Hannes Kaljujärv, Anne Reemann, Ülle Lichtfeldt ja Arvi Mägi. Mängitakse juunis Kohtla vallas Ontika mõisas.

- Juulikuu alguses tõotab esietenduda selle suvel kõige põnevam projekt – VAT Teatri hing Aare Toikka toob NUKU teatris lavale muusikalise müsteeriumi «Mees, kes ei teinud mitte midagi». Mehis Heinsaare tekstil põhinev lugu viib vaataja isepäiste loogikatega maailma. Võimsaid visuaalmaailmu on lubanud luua teatrikunstnik Rosita Raud ja eestlase olemust muusikasse tõlkida muusik ja laulukirjutaja Lauri Saatpalu. Juulis mängitavas lavastuses teevad kaasa tipp-džässmuusikud, peaosades Mart Müürisepp ja Lauri Saatpalu. 

- Teine põnev esietendus jääb samuti juuli algusesse. Kinoteater teeb Murru vanglas jalutuskäik-lavastuse «Murru 422/2». Lavastus, mille taga on Henrik Kalmet, Paavo Piik, Paul Piik, Priit Põldma jt, ei ole suure tõenäosusega just kõige päikeselisem, sest «oma hääle» saavad nii kunagised vangid kui ka nende valvurid.

- Udmurtiast pärit lavastaja Damir Salimsjanov toob koostöös R.A.A.A.M.-iga juulis Kolga mõisas publiku ette lavastuse «Praegu pole aeg armastamiseks», mängivad armastatud näitlejad Mari-Liis Lill, Harriet Toomere, Ott Kartau jpt. Märksõnadeks on asjad, armastus, sõda, religioon, inimesed.

- Ka Vanemuise suvelavastus tõotab sel korral sündmuseks kujuneda. Põhineb ju Tanel Jonse lavastus Umberto Eco romaanil «Roosi nimi» ning Tartu Toomkiriku varemetes etenduvas loos on peaosas Andres Mähar. Mängitakse juulis.

- Lavastaja Margus Kasterpalu kinnitusel on «Me olime kodutütred» sügavalt feministlik, Saueaegu Teatritalus mängivad juulis Külli Teetamm, Garmen Tabor ja Kristel Leesmend.  

- Juulis kohtuvad ka Oskar Luts ja Ain Mäeots, sest Emajõe Suveteatris esietendub «Tagahoovish». Mängitakse juulis ja ka augustis.

- Valdur Mikita ja Ott Kiluski tekstil põhinev «Midagi on viltu» on südamlik lugu lihtsatest inimestest suures ja muutuvas maailmas, kus miski jääb alati samaks. Lavastab Kaili Viidas, mängitakse juulis ja augustis Pärnumaal Kurgjal C. R. Jakobsoni talumuuseumis. 

- Kuressaare Sadamaaidas näeb juulis-augustis üle pika aja laval Mirtel Pohlat, kes Triinu Meriste ja Henessi Schmidtiga mängib Peeter Tammearu lavastuses «Madu oma rinnal».

- Kolm tuba ja neli paari, öö... Roman Baskini «Magamistubades» on segadust ja loodetavasti ka nalja, sest laval teevad rolle Martin Veinmann, Kersti Kreismann, Nele-Liis Vaiksoo, Hilje Murel, Tõnu Kilgas, Karl-Andreas Kalmet, Piret Krumm ja Roland Laos. Mängitakse augustis Keila vallas Ohtu mõisa tallisaalis.

- Augusti keskpaigas on aga oodata selle suve suurimat pommi. Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo on tagasi ja sel korral Omari küünis Naissaarel, kus augusti lõpus esietendub «NO33. Revolutsioon», mis tegijate sõnul lahkab üht inimtsivilisatsiooni kõige märkimisväärsemat mõistet − revolutsiooni. Mängivad Marika Vaarik, Eva Koldits, Rea Lest, Jörgen Liik, Ragnar Uustal ja külalisena Mart Kangro NO99 raskekahurvägi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles