Varro Vooglaid: kui EKRE võimule pääseb, jääks NO99 ilmselt rahastuseta (43)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varro Vooglaid
Varro Vooglaid Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Portaalis Objektiiv kirjutab Varro Vooglaid, et mõistab paljude kultuuriasutustesse koondunud riigipalgaliste ideoloogiatöötajate ärevust, sest EKRE võimule saades jääks paljud neist tööta.

Varro Vooglaidi arvamus tõukub Postimehes ilmunud NO99 teatri dramaturgi Eero Epneri artiklist «Kurjuse normaliseerumine».

Vooglaid kirjutab: «Olgu eelnevaga kuidas on, teatud mõttes võib Epneri ärevust mõista. Tõtt-öelda muretseks ma Epneri nahas olles samuti EKRE populaarsuse kasvu pärast, olgugi et muudel põhjustel kui need, mille Epner oma artiklis esile tõi.

Nimelt on ju selge, et EKRE võimule saades jääks Epner ühes paljude oma sõpradega suure tõenäosusega tööta, sest sellistelt asutustelt, nagu NO99 teater, võetaks riiklik rahastus kas täielikult või valdavas osas ära. Jah, poliitiliste jõujoonte muutudes jääb suur hulk riigipalgaliste ideoloogiatöötajatena tegutsevaid nn kultuuritöötajaid oma teenistusest ilma ning ilmselt pannakse nende töökohaks olnud asutused üldse kinni või profileeritakse ulatuslikult ümber. Pole imestada, kui mõte sellest toob neile inimestele pisara silma, aga sellegipoolest on raske endas selle halina suhtes kaastunnet äratada. Fakt on see, et teatri NO99 ja sellega sarnanevate küündimatu kunstilise tasemega asutuste riiklikuks rahastamiseks puudub igasugune põhjus ning mida varem see ära lõpetatakse, seda parem kogu ühiskonnale.»

Vooglaid nendib oma artiklis, et omamoodi on paradoksaalne, et n-ö kultuuriinimesed, kes on ajalooliselt olnud pigem võimukriitiliselt meelestatud kui võimu ees lömitajad, on Eestis üks kõige võimutruumaid seltskondi üldse. «Elatudes riiklikust rahastusest, viiakse ellu seda ideoloogilist tellimust, mida toitja neilt ootab. Selles valguses on Epneri artikkel kõike muud kui üllatav – tema retoorika EKRE suunal ei erine sisuliselt millegi poolest (kultuuriministeeriumit kontrollivate) sotside juhtkonna samateemalistest väljaütlemistest.»

Vooglaiu teksti saab lugeda siit. 

Eero Epneri arvamust aga siia klõpsates.

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles