EKA Narva kunstiresidentuuri uus juht on Ann Mirjam Vaikla

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ann Mirjam Vaikla
Ann Mirjam Vaikla Foto: Ingel Vaikla

1. oktoobrist asub EKA Narva kunstiresidentuuri uueks juhiks rahvusvahelise kunstivälja kogemusega Ann Mirjam Vaikla.

Ann Mirjam Vaikla on etendus- ja visuaalkunstnik, kes on teinud rahvusvahelisi kunstiprojekte nii Eestis kui ka välisriikides. Ta on tegutsenud interdistsiplinaarse loomeinimesena sh stsenograafi ja disainerina Põhja-Euroopas ja -Ameerikas.

Vaikla saabus äsja New Yorgist, kus ta oli aasta praktikal Storefront for Art and Architecture galeriis Soho linnaosas. 2015. ja 2016. aastal osales ta Watermilli keskuse rahvusvahelises suveprogrammis Long Islandil, mida juhib teatrilavastaja Robert Wilson. 2015. aastal lõpetas ta õpingud Norra teatriakadeemias stsenograafia erialal.

«Tegutsenud viimased aastad peamiselt välismaal – New Yorgis, Norras ja Taanis, kuid hoidnud paralleelselt tihedat kontakti Eestiga, on andnud kogemuse opereerida rahvusvahelisel tasandil sh luua laiapõhjalise kontaktide võrgustiku, mis loob soodsad võimalused kunstilise ja projektijuhina Narva kunstiresidentuuri vaheldusrikka programmi koostamiseks ja läbiviimiseks,» ütleb Vaikla Eesti Kunstiakadeemia uudiskirjas.

«Hariduselt stsenograaf ning nähes kujutava ning etenduskunsti aina suuremat läbipõimumist kaasaegse kunsti kontekstis, pean oluliseks ära kasutada Kreenholmi hoone performatiivse arhitektuuri potentsiaali ning luua programmi koostamisel olulisi kontakte kunstnike ja institutsioonidega,» nentis Vaikla.

Kunstiresidentuur asub Narva Kreenholmi territooriumil, aadressil Joala 18 asuvas historitsistlikus stiilis villas, mille kogupind on 1026 m². Loodav kunstiresidentuur ühendab endas kõiki majal olnud kunagisi ülesandeid ― see on multifunktsionaalne elu- ja loomemaja, kultuurikeskus ja haridusasutus. Eesti Kunstiakadeemia üliõpilastele ka praktikabaas.

Narva kunstiresidentuuril peaks olema oluline roll eesti kultuurielu mitmekesisemaks ja rahvusvahelisemaks muutmisel, pakkudes kunstnikele võimalust elada ja töötada unikaalses keskkonnas ning tuua Eestisse rahvusvaheliselt tunnustatud loomeinimesi ja muuta Narva kultuuriliste tegevuste kaudu aktiivseks kultuurikeskuseks.

26. septembril esietendus Kanuti Gildi Saalis Ann Mirjam Vaikla ja Lærke Grøntvedi ühislavastus «Uncanny You», mida mängitakse Tallinnas 30. septembrini.  

Lavastust tutvustatakse järgnevalt: «Me elame 21. sajandil, kus hirm ümbritseva ees moodustab suure osa inimeste igapäevaelust. Sellest inspireeritult keskendub lavastus uncanny-like ruumide ja situatsioonide loomisele. Ajal, mil meid ümbritseb Trumpi retoorika, Putini Venemaa, Euroopas jõudu koguv natsionalism ja populism, kahanev demokraatia ning kliima muutuste ümber käiv diskussioon, tundub vältimatu keskenduda ühe tegelaskuju isiklikule loole, teda ümbritsevale reaalsusele, hirmudele ja unistustele. Mis juhtub siis, kui hakkad kahtlema kõiges ümbritsevas? Kui iga element, mida oled võimeline defineerima, on muutnud järgmiseks hetkeks oma põhiolemust? Mis saab siis, kui vahetegemine tuttavliku ning võõra puhul muutub võimatuks ilma moondumise, enesekaitse, valetamise, põgenemise, peitupugemise, võitluse või isegi vaenlase hävitamiseta? Mis on sõda? Miks ajalugu ennast kordab? 

Ühel päikesepaistelisel kevadpäeval 2017. aastal võis lugeda ajalehest inimkonna ajaloo jooksul õhitud suurimast konventsionaalsest lõhkekehast – The Mother of All Bombs. Lavastuses «Uncanny You» muutub tegelaskuju Mother Bomb meediatormi epitsentriks. See vahejuhtum paneb pealtvaatajad higistama, justkui nad ise seisaksid kõrbes põletava päikse all. Avalik tähelepanu ning imetlus viib Mother Bombi kokku Üksildase Ränduriga – koos alustavad nad teekonda alla pimedasse orgu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles