Eve Mutso tantsitud ballett kogub auhindu

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tramm nimega Iha»: Eve Mutso ja Tama Barry.
«Tramm nimega Iha»: Eve Mutso ja Tama Barry. Foto: Graham Wylie

Šoti Balleti lavastus «Tramm nimega Iha», mille peaosas tantsib Eve Mutso, võidab järjest tunnustust: viimati eile, kui Londoni teatriühing nimetas selle Suurbritannia mainekaima, Laurence Olivier’ nime kandva teatripreemia nominendiks.

Tennessee Williamsi näitemängul põhinev ballett, mille autoriteks on lavastaja Nancy Meckler ja koreograaf Annabelle Lopez Ochoa, on esile tõstetud uue tantsulavastuse kategoorias. Nominente on seal kokku kolm, lisaks Kuningliku Balleti «Aeternum» ja Madalmaade Tantsuteatri «Cacti».

«Olivier ...? Oo jaa … Olen üliõnnelik,» hüüatas Dubais puhkav Mutso ise eile nominatsioonist kuuldes.

Põhjust rõõmustada on rohkem kui küll – just eestlanna isikupära silmas pidades on loodud ka selle balleti peaosa – Blanche DuBois’ roll. «Selline asi on iga tantsija unistus,» lisas ta.

Kaks preemiat on «Trammil nimega Iha» juba varasemast ette näidata. Märtsi keskel tunnustas telekanal Sky Arts seda South Bank Sky Artsi nimelise preemiaga, millega tõstetakse esile saareriigi kultuuri tippsaavutusi kirjandusest popmuusikani. Näiteks olid tänavuste laureaatide seas Londoni filharmoonia orkester, kirjanik Hilary Mantel ja Bondi-film «Skyfall».  

Tseremoonia, kuhu oli kutsutud ka Mutso, oli esinduslik ja läks kohe otseülekandena ka eetrisse.

Jaanuaris võitis «Tramm nimega Iha» aga briti kriitikute ühingu Critic’s Circle rahvusliku tantsuauhinna parima klassikalise koreograafia kategoorias. Mutso kandideeris eraldi ka aasta parima naistantsija tiitlile, konkurentideks Kuningliku Balleti ja Inglise Rahvusballeti priimabaleriinid.

«Tema tants on kaunis, voolav ja täis emotsionaalset veenvust,» kirjutas The Times mullu Mutso esitust arvustades.

Tantsija ise pole laval käinud alates eelmise aasta novembri lõpust, kui ta «Pähklipureja» läbimängul Šoti Balleti proovisaalis õnnetult kukkus ja põlve ristatisidet vigastas. Detsembri algul tehti talle operatsioon – tagasi lavale lubati alles aasta pärast.

«Olen siiski optimist – salamisi loodan proovisaali tagasi pöörduda juba suveks,» sõnas Mutso, kes saab praegu taastusravi Šotimaa jalgpallikoondise spetsialistide pilgu all.

Detsembris toob Šoti Balleti uus kunstiline juht Christopher Hampson välja balleti «Hansuke ja Greteke», Mutsol peaks seal taas olema üks peaosadest – nõia roll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles