Talendimagnet Erkki Raasuke

Mart Juur
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Raasuke
Erkki Raasuke Foto: Tairo Lutter

Lihtsast lambakasvatajast Eesti Energia juhiks, see kõlab nagu moodne pastoraal. Hando Sutteri tähelendu kommenteerides ütleb Erkki Raasuke, et tegemist on suurepärase spetsialistiga, kes on oma liidriomadusi lihvinud 2000-pealist lambakarja juhtides ning ei tea elektritootmisest midagi.

Härra Raasuke, kust teie teate, et ta ei tea?

Sutter tõestas seda veenvalt, töötades Põhjamaade suurima elektribörsi Nord Pool Spoti Balti riikide ja Venemaa regiooni juhina.

Millega Sutter börsil tegeles?

Ega mina ka täpselt ei tea. Niipalju olen Sõõruka käest kuulnud, et börsil hüüti meie uut poissi Külmkapisulatajaks. Sellepärast et alati, kui Hando valves oli, juhtus viperusi, mis tõi kaasa voolukatkestusi, mille tagajärjel elektritarbijate külmkapid Baltikumis ja Venemaal üles sulasid.

Uue juhi esimesed mõtteavaldused tekitavad küsimusi.

Kauglugemisega elektriarvestid oli puhtalt Sandor Liive idee, tema neid puššis ja promos kogu aeg, neid pandi igale poole, mitte ainult naisterahvaste magamistubadesse. Eesti Energia nõukogul ei ole nende õnnetute kauglugejatega mitte mingit pistmist, meid ei huvita absoluutselt, mida naised magamistubades teevad. Sama lugu säästupirnidega. Liive kinnitas, et säästupirn ei tekita meesterahvastele mingeid probleeme urineerimisel, ja meil polnud põhjust tema sõnades kahelda. Sandori tagant koristamine on nüüd Hando töö.

Sandor Liive projektid olid võrdlemisi ambitsioonikad.

Sandor oli jah hakkaja vend. Temal neid plaane ikka tekkis vahetpidamata. Liive võis sulle vabalt öösel kell kolm helistada ja öelda, et õu, kuule, ma olen praegu Otepääl, mis oleks, kui teeks siia tuumajaama? See oli võrdlemisi väsitav. Ma lõpus enam tema kõnesid vastu ei võtnud. Liive käis Jordaanias suvitamas ja ehitas sinna elektrijaama. Utah’ osariigis tahtis Sandor kopa maasse lüüa ja põlevkivi kaevandama hakata. Niimoodi ikka ei saa. Pole vaja rapsida. Võtame rahulikult, ärme rabista ülepeakaela. Tark ei torma.

Teil on tippjuhtide palkamisel laialdased kogemused.

Ma olen tõesti talendimagnet, ise ka imestan, kuidas oskan ära tunda inimesi, kellel on potentsiaali. Oma suurimaks õnnestumiseks pean lihtsa põdrakasvataja Tero Taskila toomist globaalsesse lennundusbisnisesse. Kahjuks tundras sirgunud looduslapse närvid ei pidanud kaasa tohutule koormusele, mida toob enesega kaasa suur palk.

Kui suur saab olema Hanno Sutteri palk?

Täpselt ei tea veel. Sõltub, kui palju pappi Eesti Energia kassas hetkel on. Hando ka kogu aeg helistab ja uurib, millal palganumber ära kinnitatakse. Ära pabista, poiss, kõik saab kenasti organiseeritud! Sellega seoses on mul palve eratarbijatele: kellel veel septembrikuu arved maksmata, palun võlgnevus viivitamatult likvideerida. Muidu pannakse teie külmkapid sulama!

Aitäh intervjuu eest!
 

Mida arvavad näosaate staarid Hando Sutterist?

Marju Länik: Eelmise aasta näosaate poolfinalistidest oli Hando Sutter kõige andekam, tema Justin Bieberi paroodia toob siiamaani tilgad püksi! Mul on väga kahju, et kohtunikud ta välja hääletasid.

Uku Suviste: Mina Hando Sutterit ei tunne ja temaga vestelnud ei ole. Kunagi Butterfly Lounge’is meeste tualeti uksel jooksime juhuslikult kokku. Sandor Liivega oleme teretuttavad, kohtume Maximas sisseoste tehes. Tal on alati ostunimekiri kaasas ja käru head-paremat täis.

Liis Lemsalu: Sutter on põhimõtteliselt töökas ja keskendunud, nüüd püstitas endale tõeliselt suure eesmärgi. Õpib võõrkeeli ja võtab tantsutunde, üritab maailmainimeseks hakata, hahahaa!

Jan Uuspõld: Liivele sai saatuslikuks Enefit280. Kaks ja pool aastat tagasi pidi see käima minema ja praegu sealt praktiliselt õli ei tule. On võetud suur risk, mis ei ole ennast õigustanud.

Luisa Värk: Lugesin blogist «Elektrit saab tasuta», et Sutter on reptiil ja kõigusoojane. Peale vaadates seda ei usuks, tundub täiesti normaalne tippjuht olevat, nagu neid tänapäeval ärikoolidest karjakaupa välja lastakse.

Lauri Liiv: Ma teatasin septembrikuu näidu Sandor Liivele, kas pean nüüd selle näidu uuesti teatama, Sutterile?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles