Kanada eestlaste filmifestival tähistab 10. sünnipäeva

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb välja EstDocsi plakat.
Selline näeb välja EstDocsi plakat. Foto: Repro

EstDocsilt leiab kultuurilooliselt huvipakkuvaid linateoseid ka sealsetest eestlastest.

Täna Torontos algav Kanada eestlaste dokumentaalfilmide festival EstDocs tähistab oma 10. tegevusaastat.

Tegu on väikese, kuid vajaliku, viimastel aastatel ligemale 1800 vaatajat koguva festivaliga, mida võib nimetada ka eesti filmikultuuri saadikuks või sillaks Kanadas. Keskendutakse Eestit ja eestlust puudutavatele filmidele, aga piiramata end ainult eestikeelse publikuga.

Tänavuse EstDocsi kavas on lai valik nii kodu- kui välis-Eesti linateoseid, nii tuntumaid kui vähemtuntumaid.

Viimastest näiteks jõuab ekraanile Keiti Väliste «Mahlakuningas» - lugu Dimitri Matiesenist, kes asus 1927. aastal jooksupoisina tööle oma onu veinitehases Lüscher&Matiesen ja kelle juhtimisel hakati seal 1935. aastal esimesena Eestis tööstuslikult tootma värsket õunamahla. Kui vabrik natsionaliseeriti, põgenes ta Rootsi. Oma sajandal sünnipäeval tuli ta veel viimast korda tagasi Tallinna.

Või «Toidutoojad. Eesti toiduäride ajalugu Torontos», mille autor Kaisa Pitsi uurib eestlaste panust Kanada kultuuri kulinaarse vaatevinkli kaudu.

Tulekul on ka üks maailma esilinastus: Kanada eestlaste Thomas ja Reet Mae «Kangastelgede hooldajad» on lugu kangetest naistest, kes hoidsid käsitöö kaudu ka paguluses elades eesti traditsioone.

Välja antakse nii pea- kui publikupreemia, mullu said need vastavalt Heilika Pikkovi «Õlimäe õied» ja James Tusty ning Maureen Castle´i «Üheshingamine». Kohal on hulk filmitegijaid, kellega vestleb ajakirjanik Indrek Treufeldt.

Juba traditsiooniliselt korraldab EstDocs ka Eesti või eestlastega seotud kuni 7-minutiliste filmide rahvusvahelist konkurssi.

16.-21. oktoobrini toimuva festivali seansid on Tartu College’is, Bloor Hot Docs Cinemas, Stephen Bulger Gallery´s, Toronto Eesti Majas ja vanurite kodus Ehatare.

EstDocsi korraldavad vabatahtlikud. Festivali direktor on Kristi Sau Doughty, patroon president Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles