Annika Haasi näitus Ugalas

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto näituselt.
Foto näituselt. Foto: Annika Haas

Näitus «Meie, mustlase2d juhatab sisse võõravihast kõneleva Ugala teatri uuslavastuse «Hirm sööb hinge seest»,

Ugala teatri galeriis avatakse esmaspäeval, 20. oktoobril kell 16.00 Annika Haasi fotonäitus «Meie, mustlased». Eesti Ekspressis ilmunud samateemalise fotoseeria eest pälvis fotograaf «Aasta pressifoto 2013» grand prix.

Näitus on omalaadseks sissejuhatuseks neljapäeval, 23. oktoobril Ugala teatri suurel laval esietenduvale lavastusele «Hirm sööb hinge seest» (lavastaja Taago Tubin). Ühiste märksõnadena saab mõlema sündmuse puhul välja tuua võõraviha ja etniliste vähemuste teemakäsitlust.

Näitus annab sissevaate Eestis elavate mustlaste ehk romade igapäevaellu. Roma tähendab mustlaskeeles inimest ja viimasel ajal eelistatakse sellest rahvusest kõneldes kogu Euroopas pigem seda nimetust kasutada.

2011. aasta rahvaloenduse andmetel on Eestis romasid kõigest 456. Romad ise usuvad, et neid on siiski rohkem. Ühingu Euroopa Romade Foorum Eestis esimees Roman Lutt on 2010. aastal arvanud, et neid on umbes 750–1500. Raske öelda, kui paljud romad panid end rahvaloendusel kodakondsuse järgi kirja eestlase või venelasena ja kui paljud segaabieludest sündinud ei määratlegi end enam romadena.

«Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahet tegev suhtumine mustlastesse siiani,» ütles fotograaf Annika Haas.

Ta lisas, et fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid.

Fotograaf Annika Haas on töötanud Eesti Ekspressis ja teinud kaastööd paljudele meediaväljaannetele. Ta on osalenud näitustel Ameerikas, Prantsusmaal, Inglismaal, Venemaal jm ning pälvinud rahvusvahelist tunnustust. Juba viisteist aastat pildistab ta ka vanausulisi ning on Peipsi-äärse kunstimaja ambulARToorium eestvedaja.

Näitusel kasutatud tekstid põhinevad 2012. ja 2013. aastal tehtud intervjuudel. Tekstid koostas Tartu Ülikooli etnoloogiamagistrant Reena Purret. Näitus on valminud koostöös Valga muuseumi, ERMi omakultuuride osakonna ning Eesti romade kogukonnaga. Näitus «Meie, mustlased» on olnud varasemalt väljas Valga muuseumis ja Eesti Rahva Muuseumi postimuuseumis Tartus.

Näitus jääb Ugala teatri galeriis avatuks novembri lõpunu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles