Reich Radioheadi fännidele ja vastupidi

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Reich- Radio Rewrite
Steve Reich- Radio Rewrite Foto: Kuvatõmmis

Steve Reich

«Radio Rewrite»

(Nonesuch)

Hinne 4

Steve Reichi uusimalt väljaandelt leiab kolm iseseisvat teost. Ühisnimetajaks võiks aga olla Radio­head ja just seetõttu on «Radio Rewrite» paras maiuspala andunud Radioheadi-kollektsionääridele.

Kõigepealt Pat Metheny legendaarseks mängitud «Electric Counterpoint» Radioheadi kitarristi Jonny Greenwoodi esituses. Metheny ja Greenwoodi versioone võrreldes on tunda eri tüüpi kitarristide lähenemist ning eks igaüks võib ise oma lemmiku valida, aga on arusaadav, miks helilooja Greenwoodi esitusest vaimustus. Ja lausa nii palju, et läks koju ja hakkas usinalt Radio­headi kuulama.

Kahjuks mitte Creepi (oleks kindlasti lõbusa tulemuse andnud), vaid lugusid «Everything In Its Right Place» ja «Jigsaw Falling Into Place». Nende motiive reichilikult kiire-aeglane-kiire-valemiga kombineerides valmiski 2012. aastal «Radio Rewrite». Radioheadi originaale on siin-seal täiesti võimalik aimata, aga mitte see pole oluline, vaid sümbolism ja taaskasutus: kord matkib Radiohead Reichi ja siis jälle Reich Radio­headi.

Ring ongi täis ning iidolitest saavad taas fännid ja vastupidi. Kahe teose vahele mahub veel «Electric Counterpointi» võtteid kasutav «Piano Counterpoint», olles omakorda Reichi vanema teose «Six Pianos» arranžeering soolopianistile. Vana hea Reich, ainult et mida vanem, seda parem.

Silvia Urgas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles