PÖFFil linastub 19 Oscarile esitatud filmi

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia esitas Oscarile filmi «Maisisaar», mis jutustab Abhaasiat ja Gruusiat eraldaval jõesaarel elavast vanast mehest ja tema lapselapsest.
Gruusia esitas Oscarile filmi «Maisisaar», mis jutustab Abhaasiat ja Gruusiat eraldaval jõesaarel elavast vanast mehest ja tema lapselapsest. Foto: Kaader filmist

14. novembril algav Pimedate Ööde filmifestival näitab oma programmis 19 mitteingliskeelse filmi Oscarile esitatud linateost.

Need on:

Afganistan: «Mõned kuupmeetrid armastust», rež Jamshid Mahmoudi

Argentina: «Metsikud lood», rež Damián Szifrón

Austraalia: «Charlie maa», rež Rolf de Heer

Aserbaidžaan: «Nabat», rež Eltšin Musaoglu

Etioopia: «Vaprus», rež Zeresenay Berhane Mehari

Gruusia: «Maisisaar», rež Giorgi Ovašvili

Iraan: «Täna», rež Reza Mirkarimi

Island: «Elu akvaariumis», rež Baldvin Zophoníasson

Kanada: «Emme», rež Xavier Dolan

Lõuna-Korea: «Mereudu», rež Shim Sung-bo

Läti: «Kivid mu taskutes», rež Signe Baumane

Prantsusmaa: «Saint Laurent», rež Bertrand Bonello

Rootsi: «Vääramatu jõud», rež Ruben Östlund

Saksamaa: «Armastatud õed», rež Dominik Graf

Tšehhi: «Fair Play», rež Andrea Sedláčková

Tšiili: «Tappa inimest», rež Alejandro Fernández Almendras

Türgi: «Talveuni», rež Nuri Bilge Ceylan

Ungari: «Valge jumal», rež Kornél Mundruczó

Venemaa: «Leviaatan», rež Andrei Zvjagintsev

Üheksat tänavust mitteingliskeelse filmi Oscari esitust on PÖFF näidanud eelmisel aastal või on need juba linastunud Eesti kinolevis. Kokku esitasid Oscarile tänavu oma filmi rekordilised 83 riiki. Eestit esindab Gruusia režisööri Zaza Urušadze film «Mandariinid».

Festivali juht Tiina Lokk ei osanud ennustada, millise riigi film Oscari võidab, küll oli ta kindel, et PÖFFi programmis olevad 19 Oscari kandidaati annavad hea ülevaate kogu tänavusest filmiaastast.

Oscari valikust tõi ta eraldi välja Gruusia režissööri Giorgi Ovašvili filmi «Maisisaar», mis pälvis tänavuse Karlovy Vary filmivestivali grand prix. «Maisisaar» on psühholoogiline draama, mille keskmes on separatistlikku Abhaasiat ja Gruusiat eraldaval jõesaarel elavad vana mees ning tema lapselaps. Ühtlasi on see lugu Gruusia lähiajaloo ühest valulikumast episoodist.

Ka nimetas Lokk Etioopiast USAsse emigreerunud režissööri Zeresenay Berhane Mehari filmi «Vaprus», mis jutustab Etioopia pruudiröövidest ja sellele traditsioonile vastu hakanud naisest, ja Aserbaidžaani režissööri Eltšin Musaoglu filmi «Nabat» – portreelugu mägiküla servas elavast vanemast naisest ja Mägi-Karabahhi sõjast. «Iraani näitlejanna esitatud Nabati roll poja ja mehe kaotanud emana on nii vahetu, et tema läbi elatud raskust on peaaegu füüsiliselt tunda,» ütles Lokk.

Viis Oscari nominenti kuulutab Ameerika filmiakadeemia välja 2015. aasta jaanuaris. Võitja selgub 22. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles