Pariisis avati Louis Vuittoni liblikatiivaline muuseum

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval avati ametlikult Pariisis Bois de Boulogne pargis Louis Vuittoni fondi kunstimuuseum, mis meenutab hiigelliblikat või klaaspurjedes laeva.

Linnarahvas oli ehitisele kõvasti vastu, kuid Prantsuse parlamendi toel läks muuseumi rajamine läbi. Hoone koosneb kaheteistkümnest painutatud klaasist purjest, mis valmistati spetsiaalselt selle ehitise jaoks Itaalias. Struktuurielementidena on kasutatud terast, puitu ja betooni.

Muuseumi ehitas Prantsusmaa rikkaim mees, LVMH luksustoodete kontserni juht Bernard Arnault. Arnault oli vaimustunud arhitekt Frank Gehry loodud Bilbao Guggenheimi muuseumist ja kutsus selle Kanada päritolu arhitekti ka kõnesolevat maja projekteerima.

Arnault hakkas muuseumi rajamiseks krunte kokku ostma juba 1980. aastatel ja raha polnud mingiks probleemiks. Kokku kestis muuseumi rajamine kümme aastat ja läks lõpuks maksma sada mijonit eurot, kuulujuttude järgi veel enamgi.

Paljud pariislased avaldasid ehituse vastu protesti, eriti need, kelle kinnisvara loodava muuseumi käheduses asust. Vahepeal kehtestati isegi ehituskeeld, kuid Prantsuse parlament tühistas selle viidates rahvuse huvide kaitsmisele. Hoonesse ei ole pandud sentigi maksumaksjate raha. Tegelikult on linnal siin kasud sees, sest 55 aasta pärast läheb hoone tasuta Pariisi linnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles