Poolakatele meeldivad «Mandariinid» ja Ilmar Raag

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Ulfsak filmis «Mandariinid».
Lembit Ulfsak filmis «Mandariinid». Foto: Kaader filmist

Poolas Toruńis lõppenud rahvusvahelise filmifestivali Tofifest publik valis oma lemmikute sekka koguni kaks Eesti osalusega linateost.

Üldjärjestuses 2. kohale platseerus Zaza Urušadze film «Mandariinid» ja 7. kohale Ilmar Raagi film «Ma ei tule tagasi». Esimene neist meeldis 93,3%-le ja teine 92,5%-le hääletanutest. Filme sai hinnata skaalal «väga hea» (10 punkti), «hea» (7,5 punkti), «keskmine» (5 punkti), «halb» (2,5 punkti) ja «väga halb» (0 punkti).

Esikoha sai Gruusia film «Maisisaar» (režissöör Giorgi Ovašvili), mis jutustab Gruusiat ja Abhaasiat lahutava jõe saarel elavast vanast mehest ja tema lapselapsest, kes üritavad pinevale poliitilisele olukorrale vaatamata edasi kanda iidset maaharimise traditsiooni.

28. realt leiame veel Ilmar Raagi «Klassi» (85%), 35. realt «Kertu» (81,43%) ja 76. realt Veiko Õunpuu «Free Range´i» (66,67%). Tabelis on 83 linateost, sh retrospektiivprogrammidesse kuulunud filmiklassika. Kokku näitas festival tänavu rohkem kui 160 filmi, mis olid jagatud 16 programmi vahel.

Neist üks - «Forward» («Edasi!») - oli pühendatud tervikuna Ilmar Raagile, keda festival nimetab üheks kõige olulisemaks Eesti nüüdisaegse filmi hääleks. Ka selle programmi eesmärk on lennukalt sõnastatud: tutvustada linateoseid, mis, kui nad pole veel kultusfilmid, saavad selleks peagi.

Oma huvi «Mandariinide» ja «Ma ei tule tagasi» vastu on poolakad üles näidanud ka varem: mõlemad filmid on jõudnud sealsesse kinolevisse.

Tofifest on Varssavi, Wroclawi ja Krakowi järel olulisemaid Poola filmifestivale.

Festvali publikuhääletuse järjestust vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles