EKMMis näidatakse «Uut materjali»

Kultuuritoimetus
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht

28. novembril kell 18.00 esitletakse EKKM-is uut ajakirja-kunstiprojekti «Uus Materjal».

Eksperimentaalne betoonkarp püüab leida harmooniat sisu ja vormi vahel ning sisaldab endas lisaks tekstidele ka muusikat, videoid, kunstiteoseid ning muud «uut materjali».

Ajakirja-kunstiprojekti esimene number võtab lähtepunktiks Lääne kunstimaailmas viimased aastad ringelnud hägusa teema uusmaterialism ning mõtiskleb sellega kaasnevalt materjali tagasitulekust, materjalimõnust, uute materjalide ja kvaliteetide otsimisest, näituse materialiseerumisest/dematerialiseerumisest jms. Kas kontseptuaalsus ja tekstikesksus taganeb või lubab sõbralikult enda kõrvale puhtal kujul materjalile ja objektile suunatud tähelepanu?

Arutlevad Niekolaas Lekkerkerk, Nur El Shami, Kati Ilves, Eik Hermann, Marten Esko, Keiu Krikmann, Kalev Ramjalg, Jaak Kikas, Maria Juur jt.

«Uus Materjali» betoonkarpi on nummerdatud tiraaž 111. Ei mingit online’i – karp on lisaks lugemisnaudingule täis ka katsumismõnu. Ühe osana sisaldab karp ka näiteks koostöös Artishok Recordsiga valmistatud kogumikalbumit Eesti näituste originaalhelikujundustest. Heli on tihti see immateriaalne osa näitusest, mis kipub dokumentatsioonist kergelt kaduma minema ning hilisematest kaadritest välja jääma. Kuid nüüd saab seegi betooni valatud.

Kunstiprojekt-ajakirja avaldamist saadab ka lühike näitus EKKMis, mis lähtub kunsti järelelust/dematerialiseerumisest ehk milline on kunstiteoste saatus kui need on ühel või teisel põhjusel süsteemist välja tõugatud või välja jäänud. Osalevad kunstnikud panustavad uue kvaliteediga uue materjali sündi.

«Uus materjal» on esimene osa pikemast projektist ning muutliku identiteediga mitteperioodilise väljaande iga number on eelnevast erinev – valitud teema määrab kontseptsiooni, vormi ja isegi nime. Samuti saadab igat ilmumist spetsiaalne üritus. Lubades pidevalt uut materjali, jääb vastutavaks väljaandjaks MTÜ Uus Materjal (kolleegiumiga Evelyn Raudsepp, Marten Esko, Epp Õlekõrs, Madli Ehasalu, Brigita Reinert, Eva-Erle Lilleaed, Helen Ikla)

Suured tänud Eesti Kultuurkapital, Eest Kunstiakadeemia ja Kunstiteaduse Instituut, Tallinna Tehnika Kõrgkool, AS Antalis, Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus.

Näitus EKKMis jääb avatuks esmaspäeva, 1. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles