Viktoriin: tunne oma Tšehhovit

Kultuuritoimetus
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anton Tšehhov
Anton Tšehhov Foto: Vikipeedia

Rakvere Teatris jõuab Andres Noormetsa tõlgenduses lavale Anton Tšehhovi «3 õde» – draamaklassika tüvitekst armastust otsivatest noortest naistest, kes on elu argipäeva kinni kleepunud.

Kuni 2. detsembrini esitame iga nädala teisipäeval kolm teemakohast küsimust, millele saab vastata Rakvere Teatri kodulehel asuva ankeedi kaudu või posti teel aadressil
3 õde,
Rakvere Teater,
Kreutzwaldi 2a,
Rakvere 44314.

Vastus peab kohale jõudma küsimuse esitamise nädalale järgneval esmaspäeval kella 18-ks. Uute küsimustega avaldame ka eelmise nädala õiged vastused. Seega on peale küsimuste ilmumist aega vastata pea seitse päeva. Esimesed kolm küsimust avalikustame 4. novembril, viimased 2. detsembril, kokku on 5 vooru 15 küsimusega.

Nädala parim vastaja saab auhinnaks kaks vabapääset lavastusele «3 õde». Kogu mängu parimale on peaauhinnaks ööbimine kahele Tallinna viietärnihotellis Kolm Õde koos neljakäigulise õhtusöögi ja klaasi veiniga hotelli restoranis Bordoo.

Eelmise nädala vastused:

1. Tšehhov suri 1904. aastal Saksamaal Badenweileris. Mis oli kirjutatud vagunile, millega kirjaniku surnukeha Moskvasse toodi?

Vastus: Tšehhovi sõber kirjanik Maksim Gorki kirjutab oma mälestustes: «Moskvas nii «hellalt armastatud» kirjaniku kirst toodi kohale mingisuguses rohelises vagunis, mille ustele oli suurte tähtedega kirjutatud: «Austrite veoks».»

2. Maša rolli «Kolmes ões» kirjutas Tšehhov oma tulevasele abikaasale Olga Knipperile. Läbi näidendi kordab Maša üht fraasi, tsitaati kuulsalt kirjanikult. Sama tsitaadiga lahkus Knipper-Tšehhova oma 90. sünnipäeval teatrilavalt. Kuidas kõlab see tsitaat ja kes on selle autor?

Vastus: Maša tsiteerib «Kolmes ões» mitmel korral Aleksandr Puškini «Ruslanist ja Ludmillast» pärit ridu «On haljas tamm kesk meremüha. Kuldketti kandmas on see tamm ...»

3. Kord kirjutas Tšehhov oma naisele: «Sa küsid: mis on elu? Samahästi võiksid sa küsida: mis on ...? ... on ..., rohkem pole midagi teada.» Mis sõna ta kolme punkti asemel kasutas ehk millega võrdles Tšehhov elu?

Vastus: 20. aprillil 1904. aastal kirjutas Tšehhov Olga Knipper Tšehhovale: «Sa küsid: mis on elu? Samahästi võiksid sa küsida: mis on porgand? Porgandon porgand, rohkem pole midagi teada.»

2. detsembri küsimused

  1. Keda oma lähedastest tavatses Tšehhov kutsuda nimedega Broom ja Hiniin?
  2.  Tšehhovile ei meeldinud oma elust kirjutada. Kui 1899. a paluti tal saata oma elulugu Moskva ülikooli arstiteaduskonna lõpetanute albumis avaldamiseks, vastas Tšehhov: «Autobiograafia? Mul on haigus: ...». Mis haiguse ütles Tšehhov endal olevat?
  3.  1900. a oktoobris toimus Moskva Kunstiteatris «Kolme õe» esimene proov ja arutelu, millest võttis osa ka autor, kes aga üsna ruttu lahkus. Konstantin Stanislavski kirjeldab, et proovi lõppedes Tšehhovi poole minnes leidis ta eest halvatujulise, nukra ja vihase autori, kes arvas, et näidend on trupile arusaamatuks jäänud ja seega läbi kukkunud. Mis põhjustas selle veendumuse?

  http://www.rakvereteater.ee/viktoriin/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles