Tristan Priimägi: «Vääramatu jõud» - naljakas, kurb ja valus ühtaegu

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vääramatu jõud»
«Vääramatu jõud» Foto: Kaader filmist

«Mida me pimeduses teeme»

Režissöörid Jemaine Clement ja Taika Waititi (Uus-Meremaa)

«MTV Real World vampiiridega. Pinnajagamise mured ja rõõmud, tunded ja läbielamised, millest loodetavasti väljutakse veel tugevamate sõpradena kui enne. Autoriteks Peter Jacksoni sõbrad Uus-Meremaalt. Kiwi-huumor.»

«Jodorowsky «Düün»»

Režissöör Frank Pavich (USA)

«Lugu maailma suurimast filmiprojektist, milles ristusid lugematud talendid: Pink Floyd, Dan O'Bannon, Frank Herbert, Moebius, Salvador Dali, Mick Jagger, H.R. Giger, Chrs Foss ja Orson Welles on nagu popkultuuriviktoriini aunimekiri. Orkestrit juhatamas dirigent, kes on peast segi: Alejandro Jodorowsky. Suurim unistus ei leidnud aga pärituult ja kaaperdati; aardelaev tassiti jupphaaval tühjaks. Järgi jäi vähemalt see dokumentaalfilm siin. Ja lisaks see müstiline «Düüni» illustreeritud projektiraamat…»

«Ristitee»

Režissöör Dietrich Brüggemann (Saksamaa)

«Hans-Christian Schmidi «Reekviem» meets Michael Hanekese «Valge pael». Katoliikliku kasvatusega Maria tahab saada pühakuks. Nagu Kristust Kolgata teel, ootavad ka teda sel teekonnal 14 peatust.» 

«Vääramatu jõud»

Režissöör Ruben Östlund (Rootsi)

«Ruben Östlundi filme on keeruline kirjeldada. Ütleme, et seal on laviin, üks perekond ja perepea, kelle käitumises võib näha Östlundi kaasaegse (Rootsi) ühiskonna kriitikat a la Roy Andersson. Väga naljakas, kurb ja valus ühtaegu.»

«Hõim»

Režissöör Miroslav Slabošpitski (Ukraina)

«Ukraina film, mille tegevus toimub eriinternaadis ja terve dialoog on kurttummade keeles. Isiklikud tunded lähevad vastuollu karjaseadusega ja sellest tulenev konflikt pole kerge ei osalistele ega vaatajale.»

Tristan Priimägi on filmikriitik ja ajalehe Sirp toimetaja

Kümne vastaja valikute põhjal kokku pandud PÖFFi olulisimate filmide koondtabelit vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles