Helmut Jänes: vaevalt, et te midagi sarnast lähiaastatel näha saate

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Lindmees (ehk Võhiklikkuse ootamatu voorus)»

Režissöör Alejandro González Iñárritu (USA)

«Kui Iñárritu  «geeniuses» ei kahtle vist enam keegi, siis filmis peaosalist kehastav Michael Keaton piinatud näitleja Riggani rollis üllatab vaatajat totaalselt. Kunagisest Batmanist ja kümnetest keskpärastest rommkommidest tuttav Keaton on kindlasti tuleval aastal üks suurimaid maailma parima näitleja tiitli nõudlejaid.»

«Tuvi istus oksal ja mõtiskles eksistentsi üle»

Režissöör Roy Andersson (Rootsi)

«Rootsi filmikunsti lipulaev oskab ja julgeb tunnistada, et inimene on üks õite kummaline olevus. Oma kuiva huumori ja ilmeksimatu stiili poolest tuntud lavastaja uue töö ootamine on ennast kuhjaga ära tasunud ja vaevalt, et midagi sarnast te lähiaastatel näha saate.»

«Emme»

Režissöör Xavier Dolan (Kanada)

«Kõigest 25-aastane Kanada imelaps Xavier Dolan on teinud viie aastaga kokku neli pikka mängufilmi, mis iseenesest on suur ime. Veelgi imelisem tundub asjaolu, et tema Cannes'i festivalil publiku südameid võitnud «Emme» lendab kõrge kaarega üle tema varasemast loomingust ja jätab publiku ahnelt lisa ootama.»

«Valge jumal»

Režissöör Kornél Mundruczó (Ungari)

«Kahtlemata on andeka ungari filmimehe Kornél Mundruczó filmi suurimad kangelased koerad, kes näitavad, et filmile «Lassie tuleb koju» on vändatud ida-euroopa riimeik vürtsitatuna mõnusalt piprases ungari kastmes.»

«Poisipõli»

Režissöör Richard Linklater (USA)

«Indie-filmi suursaavutus, mis annab mängufilmile kui sellisele uue tähenduse - 12 aasta jooksul linti võetud poisist noormeheks kasvamise lugu on vaatamine kui iseenese sisse. Mitmete 1990ndate hittlugude taustal paneb täiuseni lihvitud stsenaarium vaataja kolmeks tunniks unustama kõik ebaolulise ja lausa sunnib kaasa elama Ellar Coltrane'i mängitud peategelase poisipõlvele.»

Helmut Jänes on PÖFFi programmikoostaja

Kümne vastaja valikute põhjal kokku pandud PÖFFi olulisimate filmide koondtabelit vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles