Soome animafilm on 100-aastane

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Turilas ja Jäärä» (2001), rež-d Mariko Härkönen ja Ismo Virtanen
«Turilas ja Jäärä» (2001), rež-d Mariko Härkönen ja Ismo Virtanen Foto: Kaader filmist.

Soome animatsioon tähistab tänavu 100. sünnipäeva ja sel puhul läheb täna, 18. novembril Tallinnas Solarise keskuses lahti vastav näitus, mis räägib sealse animafilmi lugu rohke pildimaterjali kaudu.

Soome esimene animafilm valmis 1914. aastal (Eesti esimene animafilm «Kutsu-Juku seiklusi» 1931). Kunstniku ja karikaturisti Eric Vasströmi liikuvaid pilte näidati tookord enne filmiseansse Helsingi kinodes. Kahjuks ei ole Vasströmi töödest järeltulevate põlvedeni säilinud ühtki kaadrit.

Esimene animafilmistuudio alustas tegevust 1960. aastal. Esimene pikk animatsioon, Riitta Nelimarkka ja Jaakko Seecki lamenukkfilm «Seitse venda» valmis 1979. aastal. Animatsiooni kõrgharidust hakati Turus andma 1994. aastal, ja seda Priit Pärna juhtimisel.

Väljapaneku aluseks on Tuula Leinoneni tänavune raamat «100 aastat soome animatsiooni», mis kaardistab põhjalikult sealset animatsiooniajalugu.

Näitus on ühtlasi avalöögiks PÖFFi animafilmide festivalile «Animated Dreams», mille fookuses on samuti soome animatsioon. Lisaks saab soome animakunstiga tutvust teha interaktiivsel väljapanekul «Lõbustuspark», mis on avatud 20. novembrist Tallinna endises Heliose kinos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles