Ambitsioon tuleb realiseerida

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alejandro Jodorowsky
Alejandro Jodorowsky Foto: Kuvatõmmis

Jodorowsky's Dune

USA, 2013

Hinne 5

Alejandro Jodorowski on ilmselt kõige aegade üks ambitsioonikamaid filmirezhissööre. Kultus-filmidena ja öö-kino legendidena on käibel tema tööd nagu „El Topo”(1970) ja „Püha mägi”(1973). Pärast „Püha mäge” otsustas Jodorowsky, et ta teeb filmiks maailma ühe enim müüduma ulmeteose, Frank Herberti „Düüni”. Paraku ei sobinud tema ambitsioon võimalustega, mis maailmal pakkuda ja film jäi tegemata. Jodorowsky, nagu ta filmis ise ütleb, tahtis luua jumala.

See dokfilm ongi paljuski selline Jodorowsky portree, kus inimene istub ja räägib. Illustratsiooniks näidatakse ka tema „Düüni” visandiraamatut, seda ka animeerituna. Kohtame ka rezhissööri põnevaid ja ekstsentrilisi kaasteelisi teekonnal raamat filmiks teha nagu Salvador Dali, H.R Giger, Amanda Lear jne.

Põhiline on aga ikkagi Jodorowsky jutt ja viis, kuidas ta seda räägib. Ta on magneetiline karakter. Filmi ajal tekib mul mulje, et Jodorowski suhtuski oma suurushullu projekti teatava keel-põses irooniaga ja see ei pidanudki teostuma.

Sümpaatne, suurepärase huumorimeelega mees ja sümpaatne film, mis osutab lõpuks, et praktiliselt kogu edasine sci-fi filmilugu on kuidagi Jodorowsky lõpetamata projektist mõjutatud ja inspireeritud. Eks võib seegi olla teatav keel- põses iroonia. Kuid jah, pärast seda, kui Düün Jodorowskylt põhimõtteliselt käest võeti, ei teinud ta praktiliselt 40 aastat enam filmi.

 David Lynch Jodorowski projekti ju kuidagimoodi realiseeris, aga seda, milline on mehhiklase reaktsioon sellele, kuuleb juba filmis.

Film on Pöffi kavas veel 25.11, kell 21.45

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles