Video: Turner Prize’i võitis Marxi «Kapitali» järgi tehtud ballett

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
It For Others
It For Others Foto: Kaader filmist

Duncan Campbell oligi suursoosik auhinnale. Mõjukas The Guardian kirjutas oma nominente kirjeldavas artiklis, et Glasgow-s elava, kuid Dublinis sündinud filmimehe tööd on nominentide hulgas ainsana sel aastal asjad.

Campbellile võidu toonud 54-minutiline «essee-film» «It for Others» miksib kokku Aafrika kunsti, IRA märtreid ja Marxi «Kapitali» järgi sätitud Michael Clarki koreograafiat. Film on inspireeritud Alain Resnais’ ja Chris Markeri filmist «Ka kujud surevad» (1953), mis rääkis Aafrika kunsti surmast kolonisaatorite käe läbi, sellest, kuidas turupakkumine selle hävitab. Campbell oli sama filmiga asjamees ka möödunud aasta Veneetsia kunstibiennaalil Šoti paviljoni juures.

Turner Prize’i auhinnafond on 40 000 naela, millest võitja hammustab 25 000 ja teistele nominentidele jääb igaühele 5000. Teisteks nominentideks olid graafik Ciara Phillips, videokunstnik James Richards ja multimeediakunstik Tris Vonna-Mitchell.

Tänavu Turner Prize’ile kandideerinud kunstnike näitust Tate Britainis peeti nii viletsaks, et aastast 2000 selle juures alati protestidemonstratsiooni korraldanud stukistide kunstirühmitus jättis oma aktsiooni esimest korda ära.

-Tate Britainis alates 1984. aastast maalikunstnik Turneri järgi nimetatud Turner Prize’i ka välja antud on.

-See antakse alla 50-aastasele Ühendkuningriigi kunstnikule

-1990. jäi auhind sponsorite puudumisel väljastamata

-Seoses briti kunstihaibiga 1990-ndatel, märksõnadega nagu YBA ( Young British Artists) ja nende haipija, galerist Charles Saatchiga, muutus Turner Prize väga meediageeniliseks.

-1995. võitis preemia Saatchi üks protežeesid, praeguseks maailma rikkaim kunstnik Damien Hirst, kes näitas ka oma kuulsat formaldehüüdis haikala, kellel suu lahti.

- Nagu preemiate puhul ikka on seda nii kiidetud kui laidetud, kuid suurem osa viimase 30 aasta olulisemaid briti kunstnikke on selle siiski kas võitnud või olnud sellele nomineeritud- mainigem Gilbertit ja George’i, Anish Kapoori, Chris Ofilit, Wolfgang Tillmansi, Jeremy Dellerit, praeguseks tähtsat filmirezhissööri Steve Mc.Queeni jne.

- Loodud on ka mitmeid Turner Prize’i vastuahindu. Kuulsaim neist briti pop-bändi KLF loodud K-Foundationi loodud Anti-Turner Prize, mille nad andsid 1993. «halvimale Ühendkuningriigi kunstnikule». Auhinna pälvis Rachel Whiteread, kes pälvis ka Turneri. Nominendid olid samad. Algselt ei tahtnud Whiteread ei preemiat ega sellega kaasnevat 40 000 naela vastu võtta, kuid kui K-Foundation ähvardas raha ahjus ära põletada, kunstnik soostus ja jagas raha abivajajatele. K-Foundationil oli tõsi taga, sest nad olid varem põletanud ahjus miljon naela, mille olid teeninud edukate poplauludega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles